Nokia a prezentat astăzi două dintre cele mai recente proiecte de cercetare ale Bell Labs, văzute pentru prima dată de public la Mobile World Congress. Publicul poate explora o examinare aprofundată a misiunii lunare a Nokia, care va vedea prima rețea celulară desfășurată pe Luna. De asemenea, pe stand se află o previzualizare practică a tehnologiei 6G, care demonstrează modul în care rețeaua 6G le va oferi utilizatorilor săi un al șaselea simț digital.
Ca parte a unei inițiative NASA, Nokia Bell Labs colaborează cu Intuitive Machines și Lunar Outpost pentru misiunea IM-2, care este programată să se lanseze la polul sudic al Lunii la sfârșitul acestui an. Unul dintre obiectivele principale ale IM-2 este de a demonstra că aceleași tehnologii celulare folosite pentru a conecta smartphone-urile noastre pe Pământ pot fi folosite pentru a furniza comunicații și conectivitate critică pentru viitoarele misiuni lunare. Nokia implementează o rețea 4G/LTE pe Lună, care va oferi legăturile critice de comandă și control și streaming video către un rover Lunar Outpost și alte vehicule lunare.
„Nokia Bell Labs este încântată să se întoarcă în spațiu. Experimentele de rețea ale Nokia pentru misiunea IM-2 vor avea un impact mare asupra viitoarelor misiuni cu echipaj pe Lună și nu numai și vor valida că tehnologiile celulare pot fi adaptate pentru nevoile de comunicații spațiale esențiale pentru misiuni. În loc să reinventăm roata prin crearea unei rețele proprietare în spațiu, folosim aceeași tehnologie care conectează miliarde de dispozitive în mod eficient pe Pământ.”
a declarat Thierry Klein, președintele Bell Labs Solutions Research
În demonstrația sa 6G, Nokia Bell Labs a arătat cum rețelele viitoare vor acționa ca o formă de „radar”, detectând obiecte, oameni și mișcări, păstrând în același timp confidențialitatea. Acea conștientizare situațională va conferi oamenilor un al șaselea simț digital, oferindu-le capacitatea de a vedea în jurul colțurilor, de a culege informații despre împrejurimile noastre și chiar de a interacționa cu obiecte de la distanță. Pentru prima dată, Nokia a oferit o demonstrație în direct a acestei capacități de detectare 6G folosind echipamente radio prototip.
„Detecția 6G ne va oferi o conștientizare a mediului înconjurător pe care nu am mai avut-o până acum. De exemplu, va menține gemenii digitali ai unei fabrici sau a unui oraș inteligent la zi în timp real și, ca atare, va optimiza fluxul de roboți, vehicule și oameni într-un mod sigur. Acest al șaselea simț digital ne va avertiza cu privire la pericole precum un vehicul cu viteză care se apropie după colț. Pe măsură ce detectarea 6G devine mai precisă, vom putea folosi gesturi pentru a interacționa într-un mod natural cu lumea, în loc să folosim ecrane tactile sau interfețe de control.”
a declarat Peter Vetter, președinte Bell Labs Core Research