Microsoft și Qualcomm au anunțat prima oară Windowsul pe ARM în 2016, iar un an mai târziu, Microsoft a prezentat în cadrul Computex 2017 primul laptop cu Windows pe ARM. De atunci lucrurile au evoluat destul de încet, până când a apărut Windows 11 pe ARM64, însă nici acesta nu e suficient de bine optimizat.
Abia acum, după ce Microsoft a văzut ce succes are Apple cu oile sale procesoare M1 bazate pe ARM64 a început să impulsioneze producătorii de echipamente și dezvoltatorii de software către un viitor al Windows-ului pe ARM.
O platformă completă de dezvoltare pe ARM
Microsoft a anunțat o versiune ARM64 a Visual Studio 2022, dar și alte aplicații precum: .NET 6, clasicul .NET Framework, Windows Terminal, VC++, și multe altele. Compania spune că lucrează pentru a oferi suport și pentru Open JDK, Python, LL VM, Node, și Git.
Project Volterra
Project Volterra este un dev box de la Microsoft cu procesor Snapdragon ce ajută dezvoltatorii să exploreze scenarii AI. Încă nu există informații despre prețul și specificațiile acestuia.
Ceea ce se cunoaște este faptul că acest dev box vine cu un procesor ce la fel ca Apple M1 include pe lângă CPU și GPU și un NPU (Neural Processing Units).
Concluzii
Trecerea de la arhitectura x86 la ARM64 este un pas ce trebuie făcut, dat fiind consumul redus de energie și puterea de procesare, însă Microsoft pe lângă faptul că a întârziat mult această tranziție, abandonând platforma Windows 10 Mobile a pierdut și mai mult în fața celor de la Apple care permit astfel dezvoltatorilor să scrie același soft și pentru iPad și iPhone pe Mac-uri.