După 2018, marca chinezească, Huawei urma să devină cel mai mare brand de telefoane mobile din lume. Dintr-o dată, am început să auzim zvonuri că SUA vor interzice compania. În 2019, SUA au trecut oficial pe lista neagră Huawei și acesta a fost începutul problemelor sale pe piața telefoanelor mobile. În prezent, tehnologia din SUA este centrul telefoanelor mobile din lume. Luați, de exemplu, Android și iOS, acestea sunt din SUA. Chiar și producătorii majori de cipuri precum TSMC folosesc tehnologia americană în procesul de fabricație. Astfel, dacă SUA afirmă că o marcă de telefoane mobile nu își poate folosi tehnologia, atunci acea marcă probabil va cădea.

Acesta este cazul Huawei. Din 2019, Huawei se menține pe cont propriu. A trebuit să nu mai producă cipuri Kirin și să-și vândă, de asemenea, submarca Honor. Chiar și după interdicție, compania a devenit în continuare cel mai mare brand de telefoane mobile din lume. Cu toate acestea, rămânerea sa în vârf a fost de scurtă durată, deoarece nu este durabilă. În ciuda tuturor problemelor, Huawei nu a dat dovadă decât de forță, reiterând că nu va ieși de pe piața telefoanelor mobile.

La un moment dat, președintele Huawei, Yu Chengdong (Richard Yu) dezvăluie că compania nu concurează pe piața telefoanelor mobile. El susține că Huawei vrea doar să supraviețuiască. Într-adevăr, a supraviețuit, dar se pare că unele piețe nu mai merită.

Huawei pleacă din Europa

Interdicția din SUA vine cu implicații uriașe. În China, interdicția din SUA înseamnă foarte puțin sau nimic. China nu folosește serviciile Google Mobile (Magazin Play, Gmail, Maps etc), blocarea a ceea ce nu este utilizat nu face nicio diferență. Singura provocare este utilizarea de către Huawei a cipurilor 4G, deoarece SUA dețin un control important asupra unor brevete 5G. Aceasta nu este cu adevărat o provocare, deoarece cipurile 4G sunt la fel de puternice ca și omologul lor 5G. De asemenea, având în vedere că 5G este încă puțin imatur, Huawei are o modalitate de a-și îmbunătăți rețeaua 4G pentru a fi aproape la nivelurile actuale de 5G. Are nevoie doar de marketing bun.

Cu toate acestea, cum rămâne în afara Chinei? Este evident o zonă interzisă. Utilizatorii nu se pot descurca fără Magazinul Google Play. Există ecosisteme de aplicații relevante de care utilizatorii vor avea nevoie și nu le pot obține. Deși există câteva soluții pentru instalarea Magazinului Play pe dispozitivele Huawei, utilizatorii nu sunt atât de dornici. Ei continuă să se întrebe de ce pot fi ca toată lumea și pot folosi Magazinul Play în mod normal. Astfel, mai degrabă schimbă marca decât să folosească o soluție.

În acest moment, prezența Huawei în Europa este în scădere și nu există nicio speranță pentru o revenire. Grupul chinez trebuie să lucreze mai eficient din cauza embargourilor ample și pur și simplu nu mai are resursele pentru a lupta constant împotriva nesocotirii.

Sancțiunile efective afectează în esență piața din SUA. Cu toate acestea, acestea au un impact și asupra capacității Huawei de a acționa în Europa. Acest lucru a pus compania într-o poziție în care managementul pierde în mare parte Europa ca piață strategică de peste mări. Activitățile rămase sunt concentrate pe puținele țări care sunt încă dispuse să coopereze, deși Huawei este văzută pe scară largă ca un risc de securitate.

Huawei este văzut ca un risc de securitate

Guvernul din China nu este unul pe care SUA și aliații săi din Europa îl susțin. Astfel, dacă SUA consideră că o companie are legături cu guvernul chinez, interzic imediat compania și o consideră un risc de securitate. Acesta este cazul Huawei. La fel ca SUA, aliații săi din Europa consideră Huawei un „risc de securitate”. În Europa, a existat o dispută de ani de zile cu privire la dacă tehnologia grupului chinez ar trebui permisă în propria infrastructură critică de comunicații. Aproape nimeni de pe această parte a Atlanticului ar putea ajunge la o interdicție completă precum cea găsită în SUA. Cu toate acestea, Huawei este acum atât de limitată în posibilitățile sale, încât sediul companiei nici măcar nu se mai poate gândi să-și urmărească ambițiile anterioare – în special liderul pe piața mondială, cândva aspirat.

Concluzii

În acest moment, problemele Huawei sunt mult mai mult decât presiunea Washingtonului. În timp ce interdicția din SUA este una dintre cele mai mari probleme, compania are încă alte probleme. De când a început conflictul dintre Rusia și Ucraina, dependența Europei de orice vine din China este privită mult mai critic. De fapt, nu mai este posibil să veniți singur cu un preț mai bun. China sprijină subtil Rusia, deși nu este atât de vocală precum SUA în sprijinul său pentru Ucraina. Diverse alte puncte arată, de asemenea, că oamenii nu mai doresc să investească energie în Europa. Cu ceva timp în urmă, managerii occidentali au fost angajați pentru a promova grupul în Europa. Potrivit rapoartelor, voturile lor nu mai joacă un rol și sunt eliberați treptat. Iar importantul birou de lobby din Bruxelles este acum doar o sucursală a sediului central din Düsseldorf.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *