You are currently viewing Huawei a dat în judecată statul român
HUAWEI LOGO

Huawei a dat în judecată statul român

Compania Huawei a dat în judecată statul român. Gigantul din China a cerut anularea deciziei prin care i-a fost respinsă cererea de obținere a autorizării pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G.

Au fost dați în judecată atât premierul României, Marcel Ciolacu, precum și Ministerul Cercetării și Consiliul Suprem de Apărare al Țării, prin Administrația Prezidențială.

Demersul companiei chineze vine în contextul în care Statele Unite încearcă să-și convingă aliații să interzică echipamentele Huawei în rețelele lor 5G.

În luna iunie 2023, Comisia Europeană a estimat că furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicații, printre care și Huawei, reprezintă un risc pentru securitatea Uniunii Europene. Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a făcut un apel către cele 27 de state membre și către operatorii de telecomunicații europeni să excludă echipamentele chineze din rețelele lor de telefonie mobilă.

România a adoptat în urmă cu 3 ani o lege, nr. 163/2021, care stipulează că furnizorii de comunicații pot utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a autorităților, pe baza avizului conform al CSAT.

Lasă un răspuns