După scandalul izbucnit în America în urmă cu câțiva ani, rând pe rând mai multe țări au exclus din infrastructura rețelelor 5G echipamentele Huawei și ZTE.
Printre aceste țări se numără: Suedia, Bugaria, România și bineînțeles SUA.
Încă din luna mai, Germania era pe cale să interzică echipamentele Huawei și ZTE din infrastructura rețelelor 5G, astfel, coaliţia de guvernământ a Germaniei a convenit asupra unei propuneri de eliminare a componentelor Huawei din reţeaua mobilă 5G de bază a ţării până la sfârşitul anului 2026, pentru motive care privesc „securitatea naţională”.
Companiile, conform Bloomberg, vor avea timp până la sfârşitul anului 2029 să elimine componentele produse de Huawei şi de rivalul său chinez, ZTE. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Maximilian Kall, a declarat că revizuirea componentelor critice ale reţelelor mobile 5G „continuă şi ar trebui să fie finalizată în curând”.
Dezbaterea privind interzicerea utilizării componentelor chinezeşti în cel mai recent standard de comunicaţii mobile 5G din Germania a ajuns la o rezoluţie. Potrivit publicaţiei germane Süddeutsche Zeitung (Sz), reprezentanţii guvernului german şi ai furnizorilor de telefonie mobilă au convenit acum asupra principalelor detalii pentru un acord care prevede, ca prim pas, ca în 2026 aşa-numitul nucleu reţeaua să nu mai conţină componente de la producători chinezi, precum Huawei sau ZTE.
Reţeaua de bază constă din centre de date 5G pentru transmiterea datelor. Ele sunt considerate deosebit de importante deoarece acolo sunt procesate o mulţime de date şi de informaţii. Într-o a doua fază, până la sfârşitul anului 2029, componentele chineze vor fi, de asemenea, scoase din sistemul de management al aşa-numitei „reţele de acces şi transport”. Aici intră şi antenele radio.
În cazul încălcării calendarului se prevăd sancţiuni. Acordul va fi finalizat în scris, în curând. Momentan, nici operatorii de telefonie, nici Ministerul de Interne german nu au dorit să facă declaraţii cu privire la acord, relatează Süddeutsche Zeitung.
În guvernul federal, reţeaua 5G este văzută ca un „sistem nervos central” deosebit de vulnerabil al sediului economic. Din cauza tentativelor de sabotaj şi atacuri de spionaj împotriva ţintelor germane, îngrijorările cu privire la vulnerabilitatea reţelelor din Germania au crescut în ultimele luni.
Potrivit unor studii, dependenţa de China este notabilă: recent, aproape 60% din componentele 5G au venit de la Beijing. Scopul noilor cerinţe este de a reduce semnificativ riscurile la construirea de noi reţele. Reţeaua 6G ar putea intra în funcţiune în Germania în jurul anului 2030.