Încă din luna iulie am anunțat că cei de la Fedora lucrează la o versiune ce să suporte Raspberry Pi.

Distribuția Fedora de la RedHat a ajuns la versiunea 37 și odată cu lansarea acesteia, în versiunea finală, distribuția a primit suport oficial pentru Raspberry Pi 4 și Raspberry Pi 400.

Tot odată cu versiunea Fedora 37, dispozitivele cu procesoare ARMv7 nu mai sunt suportate, însemnând că pe procesoarele ARM pe 32 de biți nu va putea rula această versiune.

Fedora 37 vine cu versiunea de kernel 5.19, ultima versiune de kernel Linux înainte de trecerea la versiunea 6, și aceeași versiune cu cea găsită și pe Ubuntu 22.10. Un alt lucru pe care cele 2 distribuții îl au în comun este interfața grafică GNOME 43 și managerul de fișiere Nautilus 43.

Diferența este că, în timp ce Ubuntu are o versiune personalizată de Gnome, instalarea Fedora este mai tradițională și există și versiuni Fedora cu desktop-urile KDE Plasma, XFCE și Cinnamon, printre altele. Fedora nu folosește, de asemenea, sistemul Snap al Ubuntu pentru a instala aplicații noi, preferând managerul de pachete Flatpak.

Sistemul de operare vine cu versiuni actualizate de Firefox, Thunderbird, LibreOffice și compilatorul GCC. Sistemul de operare beneficiază de suport îmbunătățit pentru drivere pentru anumite plăci wireless Realtek, noi capabilități wake-on-LAN, suport sporit pentru TrackPoints pe laptopurile Lenovo și BIG TCP, care permite pachete mai mari pe rețelele IPV6 și poate crește vitezele de transfer.

În loc să lanseze o versiune LTS precum Ubuntu, care primește actualizări timp de mai mulți ani și este o alegere bună pentru cei care caută pentru prima dată un loc de a începe în lumea Linux, Fedora lansează o nouă ediție la fiecare șase luni, fiecare dintre acestea fiind de obicei susținută timp de un an. Asta nu înseamnă că nu este prietenos pentru începători.

Fedora Workstation 37 cu Gnome poate fi descărcat în variantele X64 și Arm64 de pe getfedora.org, în timp ce versiunile care folosesc diferite desktopuri pot fi găsite la spins.fedoraproject.org. Sunt disponibile și ediții pentru server și IoT, împreună cu sisteme minime pentru încărcături de lucru în cloud și containerizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *