Este bine să folosești Linux sau Windows pentru Web Hosting?

Orice server de hosting, fie că e vorba de un server dedicat, un VPS sau chiar de un Raspberry Pi, toate au nevoie de un sistem de operare pentru a funcționa. Dar care este cea mai bună alegere?

În acest articol voi prezenta avantajele și dezavantajele Windows Sever vs. Linux.

Informații de bază

Trebuie să iei multe decizii atunci când alegi ce tip de găzduire web ai nevoie pentru site-ul companiei tale mici. Alegerea sistemului de operare utilizat pe serverele web ale site-ului dvs. este o decizie importantă.

La fel ca PC-urile. obișnuite, sistemul de operare este platforma software pe care rulează celelalte programe. De asemenea, vă oferă interfața de utilizator pentru a interacționa cu serverul web în sine. Având în vedere acest lucru, este important să-l alegi pe cel potrivit pentru situația ta specifică.

Nu uitați, nu există un răspuns universal corect la această întrebare. În schimb, trebuie să aflați mai multe despre fiecare opțiune și să decideți ce funcționează cel mai bine pentru site-ul dvs.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, am adunat câteva informații importante pentru dvs.

  • Linux este un sistem de operare open-source care are o interfață grafică de bază (GUI) similară cu Windows, majoritatea configurațiilor sunt realizate folosind o interfață de linie de comandă.
  • Windows Server este creat special pentru dispozitive puternice care sunt utilizate pentru a rula programe avansate, cum ar fi găzduirea web.
  • Sistemul de operare Linux este mult mai popular decât Windows când vine vorba de găzduire web, există încă momente în care utilizarea Windows Server are sens, avantajele utilizării Windows sunt interfața familiară, compatibilitatea cu alte sisteme și panoul de control Plesk.

Folosirea Linux pentru găzduire Web

Linux este un sistem de operare open-source care există de la începutul anilor 1990. Deși are o interfață grafică de bază (GUI) similară cu Windows, majoritatea configurațiilor sunt realizate folosind o interfață de linie de comandă. Pentru mulți oameni, acest lucru poate fi intimidant, deoarece trebuie să cunoașteți multe comenzi.

Din fericire, când vine vorba de găzduire web, companiile de găzduire sunt cele care gestionează cea mai mare parte a configurației actuale a sistemului de operare. Aveți acces la panoul de control pentru a vă gestiona site-ul web, dar dacă nu vă înscrieți pentru un cont de găzduire negestionat, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la suportul tehnic al sistemului de operare Linux.

Aproape toate persoanele fizice și întreprinderile mici doresc să utilizeze găzduirea gestionată, deoarece necesită mult mai puțină experiență și este încă foarte accesibilă.

Un alt lucru important de știut despre sistemul de operare Linux este că rulează mult mai eficient decât Windows.

Când spunem că rulează eficient, ne referim că sistemul de operare folosește relativ puțin spațiu pe disc, memorie și procese ale unității centrale de procesare (CPU), lăsând aceste resurse disponibile pentru operarea site-ului dvs. web.

În plus, deoarece Linux are mult mai puține cheltuieli generale, va fi în general mai stabil. Cu toate acestea, serverele Windows pot rula fără probleme pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Un alt punct important de remarcat aici este faptul că marea majoritate a site-urilor web, în special cele pentru întreprinderi mici, utilizează un sistem de operare bazat pe Linux pentru serverele lor de găzduire web.

Dacă nu aveți un motiv specific pentru a evita Linux, aceasta este aproape sigur direcția în care veți dori să mergeți pentru site-ul companiei dvs.

Linux vs. Unix

Când vă evaluați opțiunile pentru site-ul web al afacerii dvs. mici, este posibil să observați că unele companii de găzduire au Linux, iar altele Unix. Pentru marea majoritate a oamenilor, și în special pentru întreprinderile mici, nu contează dacă o companie de găzduire folosește Linux sau Unix.

Ne vom referi doar la Linux pentru a menține lucrurile simple, dar rețineți că firmele de găzduire pot folosi și Unix. Linux este de fapt doar o versiune open source a Unix și este cea mai populară versiune pentru găzduire web.

Pur și simplu voi folosi Linux ca termen umbrelă pentru toate sistemele de operare de găzduire web bazate pe Unix, pentru a evita ca acest articol să fie inutil de tehnic și complex.

Folosirea Windows pentru găzduire Web

Când vă uitați la sistemul de operare Windows pentru găzduire web, veți folosi sistemul de operare Windows Server. Acesta este puțin diferit de sistemul de operare de pe computerul dvs. de acasă. Windows Server este creat special pentru dispozitive puternice care sunt utilizate pentru a rula programe avansate, cum ar fi găzduirea web.

La fel ca un PC, sistemul de operare Windows Server are o interfață foarte ușor de utilizat, care îl face ușor de utilizat, mai ales în comparație cu Linux.

Rețineți că, când vine vorba de găzduire, foarte rar va trebui să interacționați cu sistemul de operare. În schimb, cea mai mare parte a timpului și efortului dvs. va fi petrecută direct gestionând site-ul dvs.

Multe întreprinderi mici cred că trebuie să folosească Windows pentru găzduire web, deoarece este sistemul de operare pe care îl folosesc cel mai frecvent pe computerele lor.

Cu toate acestea, spre deosebire de computerele în care interacționați în mod regulat cu sistemul de operare, majoritatea oamenilor nu vor vedea prea mult aceste sisteme de operare (dacă vreodată) atunci când rulează un site web.

Care sistem de operare costă mai mult pentru găzduirea Web? Windows sau Linux?

Linux este un sistem de operare gratuit pe care îl puteți folosi fără niciun cost. Cu toate acestea, sistemele de operare Windows Server pot fi destul de costisitoare și, în general, necesită fie o achiziție unică a licenței, fie o închiriere anuală a licenței.

Când vine vorba de găzduire web, totuși, de obicei, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la aspectul de licențiere al Windows sau Linux. Compania de găzduire se ocupă de acest tip de lucru în numele tău.

Chiar și cu găzduirea negestionată, puteți determina compania de găzduire să se ocupe de acest lucru pentru dvs. Desigur, deoarece compania de găzduire va plăti aceste cheltuieli dacă optați pentru Windows, vă vor transfera aceste costuri.

Din acest motiv, vă puteți aștepta să plătiți puțin mai mult pentru un pachet de găzduire bazat pe Windows decât ați plăti pentru Linux.

Cu toate acestea, pentru găzduirea partajată de bază, diferența de preț va fi destul de mică atunci când se compară două opțiuni cu specificații similare. Desigur, ca proprietar de afaceri, fiecare dolar contează, așa că veți dori să vă gândiți cel puțin cât de mult va costa acest lucru în timp.

Ce sarcini funcționează mai bune pe Hosting bazat pe Linux?

Înțelegerea ce tipuri de sarcini și servicii funcționează mai bine pe Linux decât pe Windows pentru găzduire web este unul dintre cele mai importante lucruri de luat în considerare.

Următoarele sunt câteva dintre momentele cheie în care Linux va fi o opțiune mai bună:

Site-uri web cu trafic mare: dacă aveți un site web care primește mult trafic, Linux se poate descurca de obicei mai bine, deoarece păstrează mai multe resurse de sistem disponibile pentru site.
Activitate complexă: site-urile web care efectuează o mulțime de sarcini complicate rulează de obicei mai bine pe un server Linux.
Site-uri web cu costuri reduse: deși nu este chiar o sarcină, ar trebui să luați în considerare costul. Majoritatea persoanelor fizice și a întreprinderilor mici au un buget atunci când vine vorba de gestionarea site-urilor lor web. Utilizarea Linux este o modalitate excelentă de a economisi bani fără a sacrifica calitatea.

Majoritatea site-urilor web de afaceri mici sunt rulate pe găzduire Linux, deoarece Linux este mai potrivit pentru servicii și sarcini de găzduire web de bază. Această adecvare face să obțineți mai ușor și mai puțin costisitor găzduirea de care aveți nevoie pe un sistem Linux.

Ce sarcini funcționează mai bune pe Hosting bazat pe Windows?

În timp ce sistemul de operare Linux este mai popular decât Windows pentru găzduire web, există încă momente în care utilizarea Windows Server are sens.

Următoarele sunt câteva avantaje importante ale Windows pe care nu ar trebui să le ignorați:

Interfață familiară: Dacă doriți găzduire web negestionată și vă simțiți mai confortabil cu interfața Windows, acesta poate fi un avantaj imens. Nu va trebui să înveți cum să faci totul pe Linux pentru ca serverul să funcționeze fără probleme.
Compatibilitate: atunci când aveți un site web care interacționează cu alte sisteme din afacerea dvs., poate fi necesar să utilizați Windows. Aplicațiile care rulează pe Linux și Windows, în general, nu comunică ușor între ele, așa că utilizarea găzduirii Windows pentru a asigura compatibilitatea cu celelalte aplicații poate avea sens.
Panoul de control Plesk: Dacă nu sunteți un fan al cPanel (panoul de control bazat pe Linux) sau vă place panoul de control Plesk, conceput special pentru găzduirea Windows, atunci alegerea unei soluții Windows este o idee bună.

Deși majoritatea întreprinderilor mici nu se vor afla într-o situație în care au nevoie de găzduire Windows, aceasta devine oarecum mai comună în cazul organizațiilor mai mari.
Pe măsură ce o companie crește și devine mai complexă, este posibil să fie nevoie să folosească servere Windows sau chiar să își ruleze site-ul pe mai multe servere, inclusiv Linux și Windows.

Ce sistem de operare este mai securizat pentru găzduirea Web? Windows sau Linux?

În mod implicit, puteți considera Linux un sistem de operare mai sigur decât Windows. Spun asta deoarece Linux are mult mai puține funcții și componente integrate în general. Mai puține caracteristici înseamnă că există mai puține oportunități de găsire și exploatare a erorilor și vulnerabilităților.

Cu toate acestea, este important să rețineți că atât Linux, cât și Windows sunt foarte sigure, atâta timp cât sunt configurate corect. Dacă, totuși, instalați software nesigur sau alte instrumente pe serverul dvs. de găzduire, nu va conta ce sistem de operare aveți.

Concluzia este întotdeauna că dumneavoastră – și compania dvs. de găzduire web – trebuie să aveți mare grijă pentru a vă asigura că securitatea este pe primul loc pe fiecare server.

Ar trebui să alegeți Linux sau Windows pentru găzduirea Web?

Linux este cea mai bună alegere de sistem de operare pentru mediile de găzduire web pentru întreprinderi mici. Vă recomand Windows doar atunci când știți că aveți nevoie de găzduire Windows.

Cu toate acestea, trebuie să vă evaluați cu atenție situația și cerințele unice pentru găzduire. Indiferent dacă doriți găzduire Windows sau găzduire Linux, trebuie să alegeți cel mai bun furnizor de găzduire posibil.

Asigurându-vă că aveți cea mai bună gazdă web înseamnă că site-ul dvs. este disponibil pentru vizitatori în orice moment, astfel încât să vă puteți îndeplini toate obiectivele de afaceri și site-ul dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *