Programul de editare video Blackmagic DaVinci Resolve este foarte popular si oferă o mulțime de funcții chiar și în varianta gratuită, fiind astfel ideal pentru prelucrarea clipurilor pe YouTube, editarea filmărilor de la nunți / botezuri sau chiar crearea unui film de către amatori și nu numai.
Instalarea aplicației DaVinci Resolve pe Linux
Important!
Înainte de a instala DaVinci Resolve pe Linux, asigurați-vă că folosiți o distribuție Linux și o versiune a acesteia pentru care aveți driver Linux disponibil pentru placa video (fie că e NVidia, AMD sau Intel) de pe desktop-ul sau laptopul dumneavoastră
Am scris un tutorial despre cum să instalezi DaVinci Resolve pe Ubuntu, însă nu este suficient pentru ca aplicația să funcționeze corect
Spre deosebire de Windows sau MacOS, în cazul Linux nu vine cu toate software-urile out-of-the-box, așa că e foarte posibil ca imediat ce ați instalat DaVinci Resolve.
Așa că e foarte posibil ca după ce instalați DaVinci pe Ubuntu, folosind tutorialul de mai sus, fie instalați aplicația pe orice distribuție Linux urmând instrucțiunile din arhiva Zip a kitului de instalare pentru Linux, ce poate fi descărcat de pe site-ul oficial, este posibil ca aplicația să nu pornească.
De asemenea, este posibil ca în timpul instalării pe diverse distribuții să apară erori, cum ar fi lipsa pachetelor de mai jos:
libapr1 libaprutil1
Tot ceea ce trebuie să faceți este să instalați aceste pachete.
Pornirea aplicației DaVinci Resolve pe Linux
Așa cum am spus mai sus este foarte posibil ca după instalarea aplicației aceasta să nu pornească.
Acest lucru este cauzat în special de lipsa driverilor pentru placa video.
Dacă după instalarea driverilor aplicația tot nu pornește, deschideți folderul de mai jos, apoi dați click dreapta Open Terminal.
/opt/resolve/bin/
Odată deschisă aplicația Terminal, rulați comanda de mai jos:
./resolve
Folosind această comandă de deschidere a aplicației în Terminal, veți vedea ce pachete lipsesc pentru ca DaVinci Resolve să pornească.
Instalați rând pe rând pachetele necesare și rulați din nou comanda de mai sus, până când în fereastra Terminal va apărea un mesaj similar cu cel de mai jos, iar aplicația va porni.
ctCCMessage Already in Table: Code= c005, Mode= 13, Level= 1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= c006, Mode= 13, Level= 1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= c007, Mode= 13, Level= 1, CmdKey= -1, Option= 0
ActCCMessage Already in Table: Code= 2282, Mode= 0, Level= 0, CmdKey= 8, Option= 0
19.0.0b.0025 Linux/Clang x86_64
Main thread starts: 9E106000
0x708a9e106000 | Undefined | INFO | 2024-05-16 18:04:05,143 | --------------------------------------------------------------------------------
0x708a9e106000 | Undefined | INFO | 2024-05-16 18:04:05,143 | Loaded log config from /home/mvas0905/.local/share/DaVinciResolve/configs/log-conf.xml
0x708a9e106000 | Undefined | INFO | 2024-05-16 18:04:05,143 | --------------------------------------------------------------------------------
Resolve communication is open and waiting..
Accepted new client
Conversia fișierelor video pentru a fi editate în DaVinci Resolve
Acum că aplicația este instalată și poate porni, nu înseamnă că s-au rezolvat toate problemele.
E foarte posibil să vă loviți acum de problema recunoașterii codecurilor audio și mai ales video ale fișierelor pe care doriți să le editați.
Acest lucru se datorează faptului că în Linux codecurile, chiar dacă sunt instalate, nu sunt recunoscute de DaVinci Resolve atât de ușor ca în Windows sau MacOS.
Astfel că pentru a putea edita în Linux cu DaVinci Resolve, mai este necesar un pas înainte de a importa fișierele video în proiect, și anume conversia acestora într-un format cunoscut de Resolve în Linux.
Puteți face acest lucru din aplicația Terminal, folosind tool-ul FFmpeg, iar comanda ce trebuie folosită este:
ffmpeg -i filename.mp4 -vcodec mjpeg -acodec pcm_s16be filename.mov
ATENȚIE!
Fișierele convertite în formatul de mai sus ocupă mult spațiu, așa că asigurați-vă că aveți un Hard-disk încăpător.