You are currently viewing Antena 5G de la 2K Telecom?
comunicat 5G

Antena 5G de la 2K Telecom?

Deși fusesem noaptea de muncă și eram rupt de oboseală, pentru că era vremea prea frumoasă am ieșit prin oraș să mă plimb.

În drum spre centru, pe strada Vlad Țepeș am văzut o pancardă ce stă întoarsă la 180 de grade de ani de zile.

Pe aceasta scrie: Laborator de cercetare pentru tehnologii viitoare de comunicații mobile 5G, iar la beneficar apare: 2K Telecom.

Operatorul de servicii mobile controlat de Sebastian Ghiță a deținut licențe radio în frecvențele de 2600 Mhz și 3600 Mhz.

2K Telecom oferea servicii de internet fix pe o rețea WiMax în frecvența de 3600 Mhz, iar cu cei 30 Mhz în banda TDD 38 2600 Mhz obținută în urma licitației ANCOM din 2012, a oferit pentru scurt timp internet mobil pe tehnologie LTE.

După puțin timp rețeaua LTE a fost vândută celor de la DIGI.Mobil în schimbul sumei de doar 6 milioane de dolari, apoi a urmat insolvența companiei.

Firma Idilis, care vindea serviciile 2K Telecom persoanelor fizice, a fost vândută, la 21 decembrie 2018 devenind Cloudsys Telecom, companie ce s-a lansat abia în luna mai acestui an (cu o ofertă neclară).

Chiar dacă au trecut ceva de ani de când 2K Telecom nu mai există, mi-am zis, având telefonul în mână, ce ar fi dacă aș da o căutare manuală de rețele.

Am fost surprins să găsesc…”un intrus”: 22618. Pentru rețeaua LTE se folosea MNC-ul 22615.

Ceea ce îmi place foarte mult la Motorola Moto G 5G Plus și nu am mai văzut pe alte telefoane este că atunci când dai căutare manuală a rețelelor nu doar că îți arată tipul de rețea disponibilă (2G/3G/4G), dar și nivelul semnalului tuturor rețelelor din zonă. Un review complet al telefonului găsiți aici.

Am deschis repede aplicația CellMapper și am încercat să mapez rețeaua forțând conectarea pe noua rețea găsită.

Era vorba de o rețea 4G în banda 43 3600 Mhz, ce folosește blocuri de 3, respectiv 10 Mhz, care semnalizează și 5G.

Este surprinzător că rețeaua a rămas activă după atâta timp.

This Post Has 2 Comments

 1. Valentin

  Este rețeaua RDS/Digi 5g !!!!

  1. Madalin

   Rețeaua DIGI este 22605. Aveam SIM Digi in telefon și am dat înregistrare manuală pe rețeaua 22618 pentru a vedea parametrii rețelei.
   Semnal pe 22618 am găsit în mai multe lucruri din Ploiești.
   Am dat ieri un mail către ANCOM să îmi ofere mai multe detalii despre această rețea și cine o administrează exact.
   Aștept răspuns și revin cu detalii

Lasă un răspuns