You are currently viewing Cum poți schimba aplicațiile implicite și browserul în Windows 11?
new Microsoft Edge logo

Cum poți schimba aplicațiile implicite și browserul în Windows 11?

În baza unei decizii a Uniunii Europene, de acum câțiva ani, producătorii de sisteme de operare, precum Google sau Microsoft sunt obligați prin lege să permită utilizatorilor săi să poată alege ce browser sau motor de căutare să folosescă.

Chiar dacă are la bază același ”engine”, Microsoft încearcă să câștige o cotă de piață cât mai mare, pe segmentul browserelor, de la competitorul său principal Google Chrome.

Cum Microsoft nu poate să își impună cu forța noul browser, aceștia fac tot mai dificilă procesul de modificare al browserului implicit.

Cum se schimbă aplicațiile implicite în Windows 11?

La fel ca predecesorul său, toate modificările de aplicații implicite în Windows 11 se fac din aplicația Settings, însă cum aceasta a suferit modificări majore în noul Windows, a devenit din ce în ce mai greu să localizezi și să schimbi aplicațiile implicite (inclusiv browser-ul, in noul Windows ce va apărea în toamnă.

Așadar, pentru a schimba aplicațiile implicite în Windows 11 trebuie să:

  • click dreapta pe butonul Start
  • click pe Settings (Setări)
  • click pe Apps (Aplicații)
  • click pe Default apps (Aplicații Implicite)

De asemenea, puteți căuta direct „aplicații implicite” pe ecranul de pornire.

Aici veți observa o schimbare majoră față de Windows 10. Dacă la Windows 10 puteam să schimbăm aplicația implicită în funcție de categorie: Email, Maps, Browser, etc, la Windows 11 această opțiune a dispărut complet, rămânând cu varianta mult mai greoaie, în care utilizatorul este nevoit să schimbe aplicația implicită pentru fiecare extensie de fișier în parte.

De exemplu, dacă aveți instalată aplicația de editare foto GIMP, va trebui să setezi pentru fiecare extensie în parte: .png, .jpg, .gif, .webp și așa mai departe, aplicația GIMP ca implicită.

Cum se schimbă browserul implicit în Windows 11?

Pașii de schimbare al browser-ului implicit sunt similari cu cei ai schimbării oricărei alte aplicații implicite, numai că în acest caz, veți găsi o listă imensă de extensii de browser, cum ar fi .htm, .html, .pdf, .shtml, .svg, precum și protocoale ca HTTPS, HTTP și FTP și câteva altele. Toate aceste extensii trebuie schimbate una câte una în aplicația implicită de browser la alegere. Deși este un pas suplimentar, trebuie doar să o faci o dată.

Si asta e! Browserul dvs. implicit a fost schimbat.

Pop-up-ul enervant, care vă invită să încercați Microsoft Edge în loc de browserul ales. Acest lucru este într-adevăr un pic intruziv. Dar puteți ignora în siguranță mesajul. Din nou, trebuie făcut o singură dată.

Lasă un răspuns