Dispozitivele de stocare (fie că vorbim de partițiile HDD-ului \ SSD-ului, unități optice, stick-uri USB, sau chiar bătrânele floppy disk-uri), au toate câte o literă alocată în Windows pentru a fi identificate.

Floppy-ul de 3,5” are alocată litera A:\, cel de 5,25″ litera B:\, partiția pe care este instalat Windows-ul, litera C:\, dacă mai sunt și alte partiții D:\, E:\, și așa mai departe.

Apoi urmează unitatea optică și stick-urile USB sau HDD-urile externe.

Cu toate astea, se întâmplă de multe ori ca atunci când reinstalezi Windows-ul de pe stick sau DVD si recreezi partițiile, această ordine să nu se mai respecte.

Atenție! Înainte de a face orice modificare asigurați-vă că pe partiția a cărei literă doriți să o modificați NU există aplicații instalate, deoarece acestea ar putea să nu mai funcționeze după schimbare.

Cu atât mai mult, nu este recomandată schimbarea literei partiției pe care este instalat Windows-ul.

Sistemul de operare are inclus un program de partiționare ce permite utilizatorilor să realoce aceste litere după cum dorește, acesta se numește Disk Management.

Cum poți accesa Disk Management?

Există mai multe metode de a deschide aplicația de partiționare cu care vine Windows-ul.

1. Click dreapta pe butonul Start – Disk Management
2. Click stânga pe butonul Start – tastează diskmgmt.mgr
3. Click stânga pe butonul Start – Windows Administrative Tools – Computer Management – Disk Management

Se va deschide fereastra de mai jos, unde vei putea alege partiția sau dispozitivul de stocare a cărei literă vrei să o schimbi.Disk Management

Cum schimbi litera dispozitivului de stocare în Disk Management?

După ce ai ales dispozitivul de stocare a cărei literă vrei să o înlocuiești, dă click dreapta pe ea și alege Change Drive Letter and Paths…

Aici ai posibilitatea atât să schimbi litera dispozitivului de stocare cu oricare altă literă disponibilă, cât și să o înlocuiești cu un folder în cadrul altei partiții sau pur și simplu să îi elimini litera alocată.Disk Management Drive Letter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *