You are currently viewing Cum îți păstrezi numerele de înmatriculare când îți schimbi mașina?
Parcari

Cum îți păstrezi numerele de înmatriculare când îți schimbi mașina?

După 8 ani în care și-a făcut bine treaba, a venit timpul să renunț la bătrânul Golf 5 din 2006, luat la mâna a doua de pe autovit, cu o nouă mașină.

Și de data aceasta, când spun nouă, chiar e nouă. Pentru că mi-am făcut calculele și pentru că intenționez să o țin peste 10 ani, am ajuns la concluzia că este mai rentabil să cumpăr o mașină nouă.

La începutul lunii iulie am dat comandă și urmează să îmi ajungă la începutul lunii septembrie.

Dar în acest articol nu voi vorbi despre ce mașină mi-am luat și de ce am ales ce am ales, ci voi vorbi despre cum poți păstra numărul de înmatriculare de pe vechea mașină…

După cum spuneam cu toții ajungem la momentul în care trebuie, din diverse motive, să renunțăm la mașină și să luăm una nouă (sau cel puțin mai nouă) care să corespundă noilor noastre nevoi (fie că vorbim de spațiu, consum de combustibil sau nivel de confort sau chiar de poluare).

Fie că vindem mașina veche altcuiva sau pur și simplu o dăm la Programul Rabla pentru a lua alta nouă, putem păstra câte ceva de la vechea mașină (chiar și ca amintire).

Cum putem păstra numărul de înmatriculare?

De cele mai multe ori, lucrul pe care alegem să îl păstrăm este chiar numărul de înmatriculare.

Iată ce trebuie să faceți:

Pasul 1 – Taxa de rezervare număr

Primul pas este achitarea unei taxe de rezervare (pe o perioadă de 1 an) a combinației numărului de înmatriculare.

Important!

Această taxă trebuie plătită neapărat ÎNAINTE de a vinde mașina sau de a o da la Rabla. Același lucru este valabil și pentru rezervarea propriu-zisă.

Unde poți plăti taxa de rezervare?

Această taxă poate fi plătită în două locuri:
– la ANAF
– la secția de poliție unde se fac înmatriculări
Personal recomand ca taxa să fie plătită la ANAF, pentru a evita situația în care să nu puteți plăti la Poliție din diverse motive și să mai trebuiască să faceți un drum.
Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului (vezi lista conturi – unitati teritoriale) sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor.

Cât costă taxa de rezervare?

Taxa este de 30 lei/operațiune – păstrare număr (păstrarea combinației numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului).

Pasul 2 – Strângerea actelor necesare

Înainte de a vă prezenta la Poliție pentru a vă face rezervarea efectivă a numerelor de înmatriculare, veți avea nevoie de următoarele acte:

  • chitanța primită de la ANAF
  • copie a chitanței de la ANAF (pe aceasta se va trece numărul de înmatriculare pe care doriți să îl păstrați, alături de semnătura și ștampila ofițerului de poliție) – copia semnată și ștamplitată vă va rămâne pentru a vă prezenta cu ea când înmatriculați noua mașină
  • carte de identitate
  • copie după cartea de identitate
  • talon
  • copie după talon
  • și nu în ultimul rând, o cerere de păstrare a numărului de înmatriculare pe care va trebui să o completați înainte de a sta la coadă (această cerere NU se obține de la secția de poliție, ci de la unul dintre ghișeele Xerox din jurul acesteia)

Pasul 3 – Programarea online și rezervarea numărului

Odată ce v-ați asigurat că aveți toate actele necesare, vă puteți programa online pe site-ul DRPCIV și face rezervarea numărului dorit.

This Post Has 2 Comments

  1. Alex

    Pai si cand vand masina veche ce fac? Ii scot numerele inaine si cumparatorul o duce acasa pe platforma?

    1. Madalin

      Da, sau daca cunoști persoana respectivă (personal nu recomand să vinzi la cunoscuți), când se va duce să își înmatriculeze mașina pe numele său va prezenta poliției dovada de plată a acelei taxe de păstrare număr.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.