You are currently viewing Cum deschizi Command Prompt cu drepturi de administrator?
Command Prompt

Cum deschizi Command Prompt cu drepturi de administrator?

Command Prompt, cunoscut mai mult ca cmd.exe sau simplu cmd, este interpretorul liniei de comandă în sistemele de operare OS/2 și eComStation, Windows CE și Windows NT (inclusiv Windows 2000 și toate cele ulterioare). Este analogul COMMAND.COM din sistemele DOS și Windows 9x (unde mai este denumită „MS-DOS Prompt„), sau celei din sistemel Unix – Unix shell.

Chiar dacă a fost lansat în urmă cu 33 de ani, în decembrie 1987, acesta este încă foarte util și pe sistemele de operare noi precum Windows 10 și chiar și Windows 11.

O bună parte dintre operațiile ce pot fi rulate din Command Prompt fără a fi nevoie de drepturi de administrator.

Pentru nu puținele cazuri în care este nevoie de drepturi de administrator pentru rularea anumitor comenzi, sau colectarea anumitor date, iată ce trebuie să faceți pentru a deschide Command Prompt ca administrator.

admincmd
admincmd

Există mai multe variante de deschidere Command Prompt ca administrator:

  1. Start – Windows Sistem – click dreapta pe Command Prompt – More – Run as administrator.
  2. Start – scrie cmd – click pe Run as administrator

Este important ca utilizatorul pe care îl folosiți la logarea în Windows să aibă drepturi de administrator. Dacă are drepturi de administrator, va apărea o fereastră User Account Control (UAC), ca cea de mai jos.

User Account Control UAC
User Account Control UAC

În cazul în care nu aveți drepturi de administrator, vi se va cere să vă logați cu un utilizator cu drepturi de administrator.

Lasă un răspuns