You are currently viewing China interzice folosirea procesoarelor Intel și AMD în sistemele guvernamentale
AMD vs Intel

China interzice folosirea procesoarelor Intel și AMD în sistemele guvernamentale

După ce SUA a interzis folosirea tehnologiilor americane de către Huawei, a venit rândul Chinei să introducă restricții care interzic utilizarea procesoarelor americane de la AMD și Intel în computerele și serverele guvernamentale, a raportat The Financial Times.

Noile reguli blochează, de asemenea, Microsoft Windows și produsele străine de baze de date în favoarea soluțiilor interne, marcând cea mai recentă mișcare într-un război comercial de lungă durată între cele două țări.

Agențiile guvernamentale trebuie acum să utilizeze înlocuitori autohtoni „siguri și de încredere” pentru cipurile AMD și Intel. Lista include 18 procesoare aprobate, inclusiv cipuri de la Huawei și compania Phytium susținută de stat – ambele fiind interzise în SUA.

Noile reguli – introduse în decembrie și implementate în mod liniștit recent – ar putea avea un impact semnificativ asupra Intel și AMD. China a reprezentat 27% din vânzările Intel de 54 de miliarde de dolari anul trecut și 15% din veniturile AMD de 23 de miliarde de dolari, potrivit FT. Cu toate acestea, nu este clar câte cipuri sunt folosite în guvern față de sectorul privat.

Mișcările sunt cele mai agresive ale Chinei de până acum pentru a restricționa utilizarea tehnologiei construite în SUA. Anul trecut, Beijingul a interzis firmelor interne să folosească cipuri Micron în infrastructura critică. Între timp, SUA au interzis o gamă largă de companii chineze, de la producători de cipuri la firme aerospațiale. Administrația Biden a blocat, de asemenea, companii americane precum NVIDIA să vândă AI și alte cipuri către China.

SUA, Japonia și Țările de Jos au dominat producția de procesoare de ultimă generație, iar acele națiuni au convenit recent să înăsprească controalele la export la mașinile de litografie de la ASL, Nikon și Tokyo Electron. Cu toate acestea, companiile chineze, inclusiv Baidu, Huawei, Xiaomi și Oppo, au început deja să-și proiecteze propriile semiconductori pentru a se pregăti pentru un viitor în care nu ar mai putea importa cipuri din SUA și alte țări.

Lasă un răspuns