Cei de la Apple au lansat recent gama de telefoane iPhone 14 și odată cu acestea, pe anumite piețe au lansat telefoane exclusiv eSIM.
SIM
Cartela SIM a apărut în 1991, prima unitate fiind inventată şi produsă la Munchen. La debut au apărut două variante: una de mărimea unui card de credit şi una clasică, mini. Ulterior aveam să vedem în anii 2000 şi micro SIM-ul şi nano SIM-ul. O cartelă SIM este un mic cip pe o bucată din plastic, care poate stoca informaţii despre utilizator (cum ar fi numărul de telefon, sau până la 230 de contacte) şi profilul său în reţeaua la care este client (cum ar fi accesul la servicii precum 4G, 5G, VoLTE sau VoWiFi).
Aceasta are un cod de 17 cifre, care atribuie țara de origine (MCC), ID-ul de la operator (MNC) şi un user ID unic (pentru alocarea numărului de telefon). Cu ajutorul acestuia te conectezi la reţea, la Internet, primeşti şi trimiţi mesaje, realizezi apeluri.
eSIM
eSIM-ul e teoretic tot un cip, ceva mai mic decât un nano SIM, cam la jumătate, doar că este integrat în smartphone, ”e” vine de la embedded E utilizat pe smartwatch, smartphone şi unele laptopuri. Tehnologia eSIM îţi permite să stochezi mai mult de un număr pe un dispozitiv şi chiar să te conectezi la multipli operatori de telefonie.
iSIM
iSIM e ceva de care nu multă lume a auzit. E o tehnologie nouă, cu aceleaşi beneficii CA eSIM. El ocupă şi mai puţin spaţiu decât eSIM-ul şi este integrat pe procesorul telefonului, pe SoC. „i” vine de la integrated pe acel CPU. Procesoarele Qualcomm ale viitorului vor avea aşa ceva şi vor lăsa şi mai mult loc la interiorul terminalului pentru baterii mari mari şi alte componente.
Qualcomm se laudă cu o protecţie mai bună a datelor, un design simplificat al interiorului telefoanelor şi aceeaşi modalitate de conectare la operatori ca la eSIM. Un concept a fost deja testat pe Galaxy Z Flip 3.