You are currently viewing Ce este Windows Server IoT 2022?
windows server logo

Ce este Windows Server IoT 2022?

Odată cu lansarea Windows Server 2022, Microsoft a lansat și o ediție pentru Internet of Things (IoT).

Windows Server IoT 2022 este o versiune completă a Windows Server 2022 ce oferă companiilor flexibilitatea și securitatea soluțiilor IoT. Windows Server IoT 2022 oferă toate beneficiile ecosistemului Windows. Este echivalentul lui Windows Server 2022, astfel că poți toate funcțiile de dezvoltare și administrare cu care te-ai obișnuit pe serverele clasice. Totuși, în ceea ce privește sistemul de licențiere și distribuție lucrurile diferă puțin. Windows Server IoT 2022 este licențiat doar prin intermediul canalelor OEM în anumite condiții de utilizare.

Licențierea exclusiv OEM schimbă puțin modul în care funcțiile LTSC ale Windows Server sunt disponibile. Acesta nu mai poate fi descărcat dintr-un centru de Volume Licensing ca orice altă versiune Windows, ci trebuie cumpărat la pachet cu hardwareul de la partenerii OEM și doar cu un anumit set de funcții.

Pentru ce este Windows Server IoT 2022?

Atunci când cumperi hardware Microsoft Azure Stack Edge, nu te gândești la ce sistem de operare vei rula pe el, ci te gândești la containerele pentru codul tău și la instanțele Azure IoT Hub pe care le va rula. Într-un mod similar trebuie să te gândești și la lucrul cu Windows Server IoT 2022, mai exact la codul și serviciile care vor fi rulate în următorul deceniu, nu ca la un server general ce face parte dintr-o infrastructură IT.

Există 5 versiuni de Windows Server IoT 2022, și anume:

  • Standard
  • Datacenter
  • Storage Standard
  • Storage Workgroup
  • Telecommunications

Versiunile Standard și Datacenter sunt echivalentul a dispozitivelor Microsoft Azure Stack, unde rulezi coduri și containere peste o rețea, unde nu vei face modificări asupra codului. Sunt servere ce pot face parte din Active Directory, însă sunt acolo doar pentru a face un singur lucru.

Celelalte versiuni sunt concepute pentru anumite taskuri. Cele două versiuni de storage sunt înlocuitoare pentru Windows Storage Server, unde un controller Windows Server era la pachet cu mai multe HDD-uri într-un singur rack. Versiunea Storage Standard este pentru managementul N.A.S., iar Storage Workgroup este un sistem de storage pentru până la 50 de utilizatori. Ambele sunt concepute pentru a oferi un controller pentru stocare bazat pe Windows, care să beneficieze de toate tehnologiile de stocare și securitate incluse în Windows Server 2022, precum și funcții ca Storage Spaces și integrarea cu Azure cloud storage.

Ultima versiune, Windows Server IoT 2022 Telecommunications, este o altă ediție concepută special pentru PBX-uri și alte servicii telecom. Pe un hardware dedicat, vei putea conecta un server telecom în rețea și să îl administrezi prin Active Directory.

Lasă un răspuns