Ce este și cum funcționează o adresă MAC?

Fie că vorbim de plăci de rețea, routere, modemuri dispozitive cu Wi-Fi sau Bluetooth, toate au o adresă MAC unică.

Ce vom găsi în articol?

Ce este o adresă MAC?

Pentru ca toate dispozitivele smart, precum telefoane, tablete, calculatoare, televizoare sau dispozitive IoT să se conecteze la Internet, au nevoie să includă cel puțin unul dintre următoarele dispozitive:

  • placă de rețea
  • Wi-Fi
  • modem 3G/4G/5G

Dacă în cazul telefoanelor și a modemurilor / routerelor 3G/4G/5G conectarea la rețele mobile se face pe baza IMEI-ului dispozitivului și a IMSI-ului cartelei SIM, în cazul celorlalte dispozitive conectarea se face pe baza adresei MAC.

Fiecărei plăci de rețea, dispozitiv Wi-Fi sau Bluetooth îi este alocată, de către producător, o adresă Media Access Control (MAC) unică.

Adresei MAC i se mai spune și:

  • Networking hardware address
  • Burned-in address (BIA)
  • Physical address
  • Ethernet hardware address (EHA)

Adresa MAC este formată din 12 caractere hexazecimale și la fiecare 2 caractere există o linie de despărțire sau :. Astfel, o adresă MAC poate arăta așa: 2c549188c9e3, așa 2C:54:91:88:C9:E3 sau așa 2c-54-91-88-c9-e3.

Cu ajutorul adresei MAC puteți identifica și producătorul echipamentului de rețea. Producători mari precum Dell sau Cisco introduc în adresa MAC (în primele 6 caractere ale adresei) un cod de identificare numit Organizationally Unique Identifier (OUI). De exemplu, adresele MAC ale dispozitivelor de rețea de la Dell vor începe întotdeauna cu: 00-14-22.

Cum funcționează o adresă MAC?

Pentru ca un ISP să vă poată oferi o conexiune la internet trebuie să vă monteze un modem / router / ONT, cu care, pe baza adresei MAC, să aloce o adresă IP pentru a se putea trimite și primi pachete de date către și din Internet.

Puteți privi adresa MAC ca pe un cod poștal ce le permite curierilor să identifice adresele de livrare a coletelor.

Portul prin care modemul / routerul / ONT-ul se conectează la rețeaua ISP-ului se numește WAN sau Wide Area Network, iar porturile prin care se conectează dispozitivele din rețeaua personală se numesc LAN sau Local Area Network.

Routerul monitorizează traficul înspre și din Internet, iar apoi pe baza adreselor MAC redirecționează traficul către adresa IP privată a dispozitivului care a solicitat acces la Internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *