Care vor fi primele orașe în care va fi disponibilă rețeaua 5G Digi.Mobil

La un an de la anunțul parteneriatului dintre Digi.Mobil și Ericsson și la jumatate de an de când Digi.Mobil a început pregătirile pentru construcția rețelei 5G, aflăm primele orașe în care noua rețea va fi disponibilă.

Deși mai durează 1 an, până când se va face licitația pentru spectrul 5G, operatorii de telefonie mobilă deja au făcut primele teste.

Să nu uităm că Digi.Mobil mai are o licență în banda 43 (3700 Mhz).

Este vorba de un bloc de 50 Mhz, neutilizat momentan, ce l-au păstrat pentru 5G.

Se știe că Digi.Mobil a început deja constucția rețelei 5G în această frecvență în București.

  Următorele orașe care vor fi acoperite cu noua tehnologie 5G vor fi Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.

Costurile lansării rețelei 5G sunt destul de mari, numai licențele de utilizare a frecvențelor îi vor costa de operatorii de telefonie mobilă peste 200 milioane de euro.

Este interesant de urmărit pentru cât spectru va licita Digi.Mobil în cadrul licitației de anul viitor organizată de ANCOM, întru-cât atât la licitașia pentru 3G cât și la cea pentru 4G, operatorul a licitat pentru foarte puțin spectru. 

Spectrul redus de care dispune Digi.mobil în prezent pentru rețelele 3G și 4G, inoactează foarte mult performanțele rețelei mobile, lucru care se reflectă în vitezele de download și upload comparativ cu rețelele concurenței.

Totuși să sperăm că RCS & RDS a învățat din greșelile trecutului, și de această dată vor licita pentru suficient de mult spectru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *