You are currently viewing Care sunt beneficiile standardului Wi-Fi 6E?
Wi Fi Logo

Care sunt beneficiile standardului Wi-Fi 6E?

La începutul anului anunțam, într-un articol, că tehnologia Wi-Fi va folosi în curând o nouă frecvență, cea de 6 Ghz.

În acest articol voi enumera principalele avantaje ale folosirii acestei frecvențe.

Pe 23 aprilie a fost aprobat, pentru uz nelicențiat, spectrul de frecvențe denumit generic 6GHz, de către autoritatea americană FCC pentru transmisii wireless de mică putere, permițându-se astfel introducerea standardului Wi-Fi 6E în SUA.

Cum am spus și în articolul anterior, Wi-Fi 6E folosește standardul 802.11ax sau AX Wi-Fi, cunoscut și sub denumirea de Wi-Fi 6. În ceea ce privește acel E de la sfârșit, acesta este pentru a ”preciza” că este folosită frecvența de 6 Ghz.

Din păcate, aprobarea acestei noi frecvențe pentru telecomunicațiile wireless, vine în cel mai prost mod cu putință, când tot mai multă lume dă crezare teoriilor conspirației legate de 5G.

Beneficiile Wi-Fi 6E

Avantajele standardului Wi-Fi 6E

Printre cele mai importante beneficii ale folosirii frecvenței de 6 Ghz se numără:

  • spectrul suplimentar ce va aduce viteze Gigabit pe wireless
  • canale de transmisie mai mari ce vor asigură latență mai mică
  • un avantaj temporar, ce va dispărea odată cu mărirea numărului de dispozitive compatibile, este interferența redusă, ce va permite capacitate de transport mai mare

Odată cu Wi-Fi 6E, clienții vor beneficia și de tehnologii precum reducerea congestiei MU-MIMO, OFDMA, tehnologie  beamforming pentru a îmbunătăți eficiența și suport complet pentru standardul de securitate WPA3.

Un principal dezavantaj al folosirii acestei frecvențe este aria de acoperire mult mai redusă. Dacă ne uităm la routerele Dual-Band, pe care cei mai mulți le avem în case, vom observa acoperirea drastic redusă pe frecvența de 5 Ghz, comparativ cu bătrâna frecvență de 2,4 Ghz.

Lasă un răspuns