comunicat 5Gcomunicat 5G

De când s-a început implementarea serviciilor 5G la nivel mondial au apărut nenumărate teorii conform cărora 5G-ul este dăunător sănătății.

Aceste teorii au declanșat proteste în anumite țări, iar în unele dintre ele au determinat oamenii să incendieze antenele…ca în Evul mediu ?

În acest articol voi puncta câteva aspecte cheie prin care voi demonstra că aceste teorii nu au nicio bază științifică.

Frecvențele folosite

5G-ul nu este altceva decât o tehnologie de telecomunicații radio, la fel ca 4G, 3G, 2G, CDMA, Wi-Fi, WiMax, DVB-C, DVB-S2, DVB-T, ș.a.m.d.

Ca orice altă rețea radio, aceasta folosește anumite frecvențe standardizate la nivel mondial.

Dacă veți citi articolul despre frecvențele în care este / va fi folosit 5G-ul la nivel mondial, veți observa că o mare parte din acestea sunt deja folosite de alte tehnologii și / sau instituții guvernamentale.

În general nu sunt frecvențe nefolosite, fie că e vorba de posturi radio, televiziune analogică sau digitală (DVB-T), telefoane DECT, jucării cu telecomandă, sateliți, etc.

Ce este SAR? Și de ce este foarte important?

Un lucru foarte important de luat în calcul în cazul serviciilor de telecomunicații radio, ce este în general ignorat, este SAR-ul.
SAR-ul (sau Specific Absorption Rate) reprezintă nivelul de radiații emis de terminalele mobile și absorbit de corp.
Nivelul maxim admis al SAR-ului pe care poate să îl aibă un terminal mobil este 2W/Kg.
Cu cât SAR-ul este mai mare, cu atât puterea antenei interne este mai mare și terminalul mobil poate rămâne mai bine conectat într-o zonă cu semnal slab.
Ca o paranteză, și bateria telefoanelor este mai solicitată atunci când telefonul se află într-o zonă cu semnal slab.
În același timp, cu cât SAR-ul este mai mare cu atât este mai nociv, în cazul folosirii pe termen lung.
Motiv pentru care, de ceva timp, se evită afișarea valorii SAR a telefoanelor mobile, de exemplu.
Telefoanele Motorola au fost pentru mult timp telefoanele cu unul dintre cele mai mari valori SAR de pe piață, motiv pentru care erau și ”bune la semnal”.
Îmi aduc aminte că, în liceu aveam un telefon Motorola L6 parcă, la care am vorbit circa 2 ore odată. După încheierea apelului aveam o durere mare de cap și abia am ajuns din sufragerie în dormitor.
Deși telefonul era 2G, putea crea mult mai multe probleme decât cele 4G de acum.
Pentru a fi ”sănătoase”, ideal ar fi ca SAR-ul să fie puțin sub 1W/Kg, ceea ce nu prea mai sunt…

SAR-ul și numărul de antene

Dacă tot suntem la capitolul SAR, să vorbim puțin și de antene și amplasarea acestora.

În urmă cu câțiva ani, am citit undeva un articol, cum că ar fi mai bine ca antenele să fie montate în afara orașelor pentru a minimiza nivelul de radiații.

Deși la prima vederea ar părea o soluție evidentă, este câtuși de puțin corectă.

Cu cât antenele se află mai departe una de cealaltă, are nevoie de o putere de semnal mai mare, pentru a nu se crea găuri de acoperire între ele.

Cu cât puterea de semnal este mai mare cu atât SAR-ul este mai mare.

În același timp, o astfel de amplasare a antenelor operatorilor ar solicita și mai mult antenele terminalelor mobile, care ar avea nevoie de putere mare de recepție pentru a se conecta și rămâne conectate la acestea.

Practic, numărul cazurilor în care telefonul s-ar comporta ca și cum ar fi într-o zonă cu semnal slab ar crește exponențial, în acest scenariu.

Contrar ”instinctului” de a pune antenele cât mai departe de oraș, soluția ideală ar fi montarea unui număr mediu de antene în orașe în zone cât mai înalte (pentru ca semnalul să ajungă cât mai departe fără a se lovi de obstacole – pereții clădirilor).

5G-ul și păsările moarte din Olanda

Pe 5 noiembrie 2018, Erin Elizabeth a publicat un articol (ce a devenit viral) în care afirma că sute de păsări au murit din cauza unui test 5G din zonă.

Articolul era bazat pe mai multe afirmații pe care le-a făcut un bărbat pe nume John Khules care administrează mai multe site-uri și pagini de Facebook anti-5G.

John Khules a sugerat că incendiile devastatoare din California din noiembrie sunt efectul direct al răzbunării pentru că statul a început să implementeze rețele 5G.

 Între 19 octombrie și 3 noiembrie aproape 400 de păsări au găsite moarte într-un park din Haga. Autoritățile nu au eliminat posibilitatea ca acestea să fi fost otrăvite. Cauza morții acestora nu s-a stabilit, dar nu este ieșit din comun ca mai multe păsări să moară într-o perioadă scurtă.

„Nivelurile de expunere la radiații ar fi comparabile cu cele ale rețelelor actuale (3G și 4G) și prin urmare, foarte scăzute, mult mai mici decât limitele de expunere. Există milioane de antene în întreaga lume dacă acestea ar fi dăunătoare am fi văzut mai multe cazuri raporate. Chiar dacă a existat o expunere la radiații emise de tehnologia 5G este foarte puțin probabil ca acesta să provoace moartea păsărilor”

a explicat dr. Eric van Rongen, membru al Consiliului pentru Sănătate al Olandei.

5G-ul și coronavirus

Nu pot să nu mă amuz de cea mai recentă teorie a conspirației legată de 5G și noul și temutul COVID-19.

Am auzit oameni care pun pe seama 5G apariția COVID-19…

Coronavirus, după cum îi spune și numele…este un virus. Acesta face parte din categoria primelor forme de viață de pe Terra, alături de bacterii și microbi.

Acestea există pe Terra de miliarde de ani, lucru ce nu ar fi fost posibil dacă nu s-ar fi capacitatea de a se adapta la tot ce ”Nature threw at it over the years”.

Natura are o putere mare de adaptabilitate și capacitate de a susține viață în cele mai improbabile condiții.

Acest virus se va modifica, pentru că e în natura lui, și acest lucru nu are de a face cu orice tehnologie creată de om.

Nu în ultimul rând, trebuie să le mulțumim acestor microorganisme că existăm azi pe Pământ.

Aici se încheie lecția de biologie și istorie de azi.

Concluzii

5G-ul nu are absolut nici o legătură cu bolile sau dezastrele naturale de oricefel sau mai știu eu ce…

Fizicianul croat din America Nikola Tesla a construit un sistem care putea transmite și primi semnale radio de la o distanță de aproape 3 km, în 1895 a trimis un semnal radio pentru prima dată.

Dacă folosirea undelor radio era așa de periculoasă, această tehnologie nu ar fi fost utilizată la nivel mondial de mai bine de 1 secol.

Pentru a evita punerea pe seama 5G, 6G, 77G, 99G sau pe cine știe a cărei alte tehnologii radio, a apariției diverselor boli, pandemii și a altor dezastre biologice, vă invit să faceți un experiment.

Data viitoare când vă duceți într-un supermarket să cumpărați mâncare, ținând produsul într-o mână și telefonul în cealaltă, căutați pe Google fiecare ingredient din acel produs.

După ce veți afla efectele fiecăruia dintre acestea…

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *