La scurt timp după ce Suedia s-a alăturat Angliei și Americii în inițiativa Clean Network a Departamentului de Stat.
Scopul acestei inițiativă este de a elimina
„ameninţările pe termen lung la adresa confidenţialităţii datelor, a securităţii şi a drepturilor omului pe care le reprezintă pentru lumea liberă actori autoritari maligni precum Partidul Comunist Chinez”
scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Bulgaria şi Statele Unite au semnat vineri o declaraţie privind securitatea reţelelor de telecomunicaţii mobile 5G, care își propune să asigure protecţie şi comunicaţii sigure.
„Bulgaria este într-o companie bună. În calitate de membru NATO se alătură acum celor 27 din cele 30 de state membre NATO ca participant la Clean Network”
a declarat subsecretarul american pentru afaceri economice Keith Krach într-o înregistrare video dată publicităţii de Guvernul bulgar cu ocazia semnării declaraţiei.
Washingtonul este îngrijorat de poziţia dominantă a Beijingului pe piaţa infrastructurii 5G şi şi-a presat aliaţii să excludă tehnologiile Huawei.
Publicaţia financiară bulgară Kapital l-a citat pe Keith Krach, care a afirmat că ideea principală a iniţiativei a fost aceea de a se asigura că operatorii bulgari de telecomunicaţii vor folosi furnizori de încredere şi nu vor alege Huawei şi ZTE.