Apple anunță noile MacBook Air și MacBook Pro 13″ cu noul procesor M2

La mai bine de 1 an jumătate de la lansarea primei generații de procesoare proprii, pe arhitectură ARM, ce au un real succes, Apple anunță noile MacBook Air și MacBook Pro 13″ cu noul procesor M2.

În cadrul mult așteptatului eveniment WWDC 2022, Apple a prezentat atât noile laptopuri MacBook Air și MacBook Pro, cât și noile procesoare Apple M2 cu care vor veni laptopurile

Specificațiile noului procesor Apple M2

Apple M2 specs WWDC 2022
Apple M2 specs WWDC 2022

Apple M2 integrează cu 25% mai mulți tranzistori decât modelul M1 (20 miliarde) și vine cu memorii mai rapide, cu bandă de 100 GB/s (50% îmbunătățire față de M1). Chiar și cantitatea de RAM crește de la 16 la 24 GB total. Numărul de nuclee rămâne totuși neschimbat. Avem tot 4 nuclee performante și 4 eficiente, cu îmbunătățiri la nivel de performanță. Apple spune că performanța pe CPU este cu 18% mai mare decât pe M1. Pe partea de GPU, primim până la 10 nuclee, de la 8 pe M1, cu performanță mai bună cu aproximativ 35%.

Deși existau zvonuri că noul procesor de la Apple ar putea fi pe o tehnologie de 4 nm, se pare că acesta rămâne pe 5 nm.

Un upgrade important l-a primit și procesorul neural din M2, care permite 15,9 trilioane de operațiuni AI pe secundă, un salt de performanță de 40%. Acest procesor include și un nou Media Engine, pentru procesare video în timp real pentru clipuri 8K, 4K sau editare profesională.

Există deja informații și despre viitoarele modele M2 Pro și M2 Max, detalii aici.

Noul MacBook Air cu M2

Primul model de computer care a fost prezentat alături de procesorul M2 este MacBook Air, o nouă variantă care urmează liniile de design pe care le-am văzut în toamnă pe modelele MacBook Pro cu ecran de 14 și 16”. Acesta păstrează cele două port-uri Thunderbolt ale generației Air anterioare și jack-ul de căști, dar primește în plus un port magnetic de încărcare MagSafe. Nu primește însă un cooler, MacBook Air fiind din nou un model „fanless”, complet silențios.

MacBook Air M2 WWDC 2022
MacBook Air M2 WWDC 2022

Din profil, computerul este acum la fel de subțire de la cap la coadă, unde anterior venea cu o formă mai triunghiulară. Acesta va fi livrat în patru culori (Silver, Space Grey, Starlight și Midnight) și este livrat cu un ecran cu notch, la fel ca modelele Pro. Modelul Air are acum un ecran puțin mai mare, la 13,6” și include noua cameră 1080p cu Center Stage și procesare de imagine. Tastatura are acum butoane pătrate de dimensiuni normale în partea de sus și păstrează senzorul de amprentă TouchID.

MacBook Air M2 slim WWDC 2022
MacBook Air M2 slim WWDC 2022

Ecranul este însă îmbunătățit, fiind livrat cu margini mai subțiri, culori pe 10biți și luminozitate cu 25% mai mare, la 500 nits. Sistemul de sunet este de asemenea mai bun, cu patru difuzoare performante, amplasate deasupra tastaturii, compatibil și cu tehnologia de sunet spațial de la Apple. Sunt integrate și 3 microfoane pentru apeluri audio mai bune.

Laptop-ul este livrat cu un încărcător de 30W în varianta de bază și cu un încărcător de 35W în cea superioară, care poate alimenta două dispozitive simultan, dar există și posibilitatea de a apela la un încărcător de 67W pentru încărcare rapidă (57% în 30 minute). Acesta se cumpără separat. La o încărcare completă, Apple spune că poți primi până la 18 ore de redare video pe acest model, care măsoară doar 11,3mm în grosime și are o greutate de 1,24 kg.

Cât costă MacBook Air 2022 cu M2?

Toate aceste îmbunătățiri vin însă cu un cost mai mare. Dacă modelul anterior pornea de la 999 dolari (adică 1.199 euro în Europa), noul model pornește de la 1.199 dolari, adică de la 1.499 euro în Europa, în varianta de bază cu procesor cu 8 nuclee CPU și 8 nuclee GPU, 8 GB RAM și 256 GB stocare SSD. Versiunea superioară, cu 8 nuclee CPU, 10 nuclee GPU, 8 GB RAM și 512 GB stocare costă 1.849 euro. Upgrade-urile de RAM și stocare costă extra.

MacBook Pro cu procesor M2

De departe cel mai ciudat anunț de astăzi a fost însă MacBook Pro-ul de 13”, care nu pare să dispară din ofertă. Deși există deja MacBook Pro de 14, Apple păstrează acest model drept o alternativă mai ieftină. Acesta are o carcasă identică cu cea de până acum, inclusiv Touch Bar-ul, care a dispărut de pe toate celelalte modele MacBook rămâne. Diferența față de Air la nivel de configurație este lipsa unui model de bază de procesor, acesta pornind de la 8 nuclee CPU și 10 GPU din start.

MacBook Pro M2 specs WWDC 2022
MacBook Pro M2 specs WWDC 2022

Ecranul nu are notch, dar are margini groase în jurul său, și include un cooler, care permite performanță mai înaltă față de Air. De asemenea, are o baterie mai puternică, care asigură 20 de ore de redare video. Acest model pornește de la 1.299 dolari în SUA, adică 1.599 euro în Europa (8 GB RAM + 256 GB stocare). Ce nu primește însă este noua cameră Full HD, disponibilă pe modelul Air mai ieftin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *