În primul weekend prelungit al anului, mi-am propus să vizitez Serbia.

Ce vom găsi în articol?

De ce Serbia?

Fiind țară vecină, poți ajunge ușor cu mașina și deși drumul durează circa 10 ore, cele 2 ore de condus pe lângă Dunăre face toți banii.

Legat de taxele de drum, nu există vignetă, ci doar taxă de autostradă. Mai multe detalii găsiți aici.

Cu câteva săptămâni înainte de a pleca, am văzut un episod despre Serbia din documentarul Europa văzută de sus pe National Geographic și mi-a plăcut ce am văzut.

Cazarea am luat-o pe ultima sută de metrii și pentru că inițial voiam să plec în altă parte, dar și pentru că prognoza meteo nu prea era favorabilă în Belgrad.

Cu o zi înainte de a pleca, am alimentat cardul Revolut și am cumpărat dinari sârbești, cu care am plătit în cele mai multe locuri. Pentru mai multe informații despre experiența cu băncile din Serbia, găsiți aici.

Ce am vizitat în Belgrad?

Sunt o mulțime de obiective turistice de vizitat în acest oraș, și chiar dacă am avut 4 zile libere, 2 le-am petrecut pe drum.

Cu toate astea, am încercat în cele 2 zile de stat în Belgrad să vizitez cât mai multe obiective.

Cetatea Belgradului

Aflată în Parcul Kalemegdan, Cetatea Belgradului a fost întemeiată în secolul al III-lea î.Hr și era cunoscuta pe atunci sub denumirea Singidunum. Întemeietorul său, un important lider al unui trib celtic, i-a cucerit pe tracii și dacii care locuiau în zonă.

Fortăreața a fost râvnită de majoritatea popoarelor antice, precum romanii, bulgarii, turcii sau ungurii. În acele vremuri fortăreața reprezenta granița dintre poporul sârb si ungar.

În prezent cetatea găzduiește parcul central al orașului, în jurul căruia mai pot fi descoperite o serie de obiective turistice, importante și cunoscute, din Belgrad..

Intrarea principală în fortăreață se făcea prin Turnul lui Despot. În prezent intrarea se pot face pe oriunde, nemaiexistând porțile impunătoare de altădată.

Chiar dacă este o ruina a vechilor timpuri, este o ruina extrem de vizitată, fiind pe primele locuri de vizitat în Belgrad.

Catedrala Sfântul Sava

Catedrala Sfântul Sava

Considerată cea mai mare biserică ortodoxă din lume, Catedrala Sfântul Sava este si cel mai important monument istoric și religios al Serbiei.

În trecut construcția nu era atât de impunătoare, fiind de fapt doar o bisericuță închinată sfântului a cărui nume il poarta.

De-a lungul timpului, biserica a trecut prin numeroase catastrofe, cele mai devastatoare fiind Primul si cel de-al Doilea Război Mondial. Acestea sunt motivele pentru care, desi construcția a început în 1895, a fost finalizată abia în 2004.

Catedrala Sfântul Sava are o înălțime de 70 de metri, la care se adaugă cei 12 metri ai crucii de pe cupolă, cupolă ce are un diametru de 30,16 metri.

Întreaga construcție se desfășoară pe o suprafață enormă și este dispusă pe trei nivele. Subsolul prezintă o criptă din sticlă, unde se păstrează rămășitele Sfântului Sava.

Fiind cea mai mare catedrală ortodoxă din lume, are o capacitate de 10.000 de oameni și 800 de coriști.

Piața Republicii

Piața Republicii

Odată ajuns în Belgrad, nu poți rata Piața Republicii. Aceasta este o importantă atracție turistică a orașului, fiind de cele mai multe ori principalul punct de întâlnire din oraș.

Când vorbesc despre Piața Republicii, localnicii îi mai spun „kod konja”, adică „lângă cal”. Asta pentru ca se află în apropierea statuii prințului Mihailo Obrenovic al III-lea, care este surprins calare pe un cal.

Statuia a fost realizată în 1882 și este din bronz. Reprezintă un omagiu adus lui Mihailo Obrenovic al III-lea, care a devenit cunoscut pentru că a scăpat poporul sârb de sub dominația turcă.

Tot în Piața Republicii vei găsi un alt monument, numit Ceasul Mileniului. Acesta a fost montat în anul 2000, este realizat din sticlă și oțel. O utilitate aparte a acestuia este aceea că prezintă condițiile meteo curente.

Vechiul Palat Regal

Construit în decurs de doar 2 ani, între 1882-1884, Vechiul Palat Regal se numară printre cele mai importante obiective turistice din Belgrad.

Impunătorul palat a fost reședința regală a dinastiei Obrenovic și la momentul construcției s-a dorit a fi cel mai frumos palat dintre toate reședințele regale din toate țările lumii.

Cele două războaie mondiale au adus mari avarii palatului, însă de fiecare dată acesta a fost restaurant.

Noul Palat Regal

Aflat lângă Vechiul Palat Regal, Noul Palat Regal a fost construit pentru a fi reședința regelui Petar I din dinastia Karadordevic.

Impunătoarea clădire are patru etaje. La primul dintre acestea se afla dormitoarele regelui si a reginei, dar și băile, saloanele, sala de mese și librăria.

Regele Petar I a murit în anul 1934, iar după moartea acestuia palatul a fost transformat în muzeu.

Noul Palat Regal se numără printre locurile de vizitat din Belgrad, cu atât mai mult cu cât în prezent este sediul oficial al președintelui Republicii Serbia.

Muzeul Nikola Tesla

În centrul capitalei sârbe poți vizita muzeul renumitului Nikola Tesla. Este una din atracțiile turistice din Belgrad, care nu poate fi ratată de niciun turist.

Se pare că nici nu este ratată. Spun acest lucru pentru că, de la an la an, pragul muzeului este trecut de tot mai mulți vizitatori.

Un lucru important de menționat este faptul că biletele de intrare în muzeu NU se pot plătii cu cardul sau în valută, astfel că înainte de a vizita acest muzeu trebuie să aveți suficienți dinari sârbești în portofel.

Pentru a evita surprize neplăcute, este bine să știți câteva lucruri despre băncile din Serbia, detalii aici.

Dacă este cineva care nu știe cine a fost Nikola Tesla, menționez că acesta a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Tesla este considerat ca fiind un important om de știință al sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.

Invențiile, precum și munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.

Despre Muzeul Nikola Tesla din Belgrad trebuie să știi că acesta nu a fost mereu la fel de interesant și captivant, cum este în prezent.

A fost deschis în 1927, însă pe atunci era compus doar dintr-o cameră în care se găseau foarte puține lucruri aparținând celebrului Nikola Tesla.

În prezent, muzeul este format din 7 camere. Fiecare dintre ele are o  altă denumire și conține elemente în funcție de aceasta.

Printre lucrurile care se pot găsi în cele 7 camere ale muzeului se numără peste 2500 de cărti originale, 3000 de fotografii, desene și schițe, dar și numeroase documente și exponate tehnice.

De asemenea, în incinta muzeului mai pot fi văzute premiile, distincțiile și diplomele obținute de celebrul inventator pe parcursul vieții, cât și urna cu cenușa sa.

Ce mai poți vizita în Belgrad?

Desigur au existat și multe obiective turistice, pe care, din diverse motive (lipsa timpului necesar, accesul în locație, obiective închise, etc) nu le-am putut vizita. Iată mai jos câteva din acestea:

Muzeul Național

Muzeul Național al Serbiei  este un muzeu situat în Piața Republicii din Belgrad, înființat în 1884. Încă de la înființare, colecțiile au crescut exponențial, astăzi muzeul având o colecție de 400.000 de obiecte, inclusiv un număr mare de capodopere străine.

Actualmente, muzeul este închis pentru renovare ale cărei costuri se ridică la 26 de milioane de euro. În urma restaurării, clădirea va avea un interior și un exterior nou.

Una din noile caracteristici ale exteriorului va fi construcția unui acoperiș sub forma unei cupole de sticlă, care va permite reglarea cantității de lumină care pătrunde în construcție.

Palatul Alb

Palatul Alb, cu denumirea sârbească Beli Dvor, este tot o fostă reședință a dinastiei Karadordevic. Construcția este amplasată în complexul regal din Dedinje, o zonă din Belgrad în care se găsesc reședințe regale.

Construită în stil neo-paladin, inspirată din construcțiile englezești ale secolului XVIII, reședința regală a fost finalizată în 1937.

Palatul Alb este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Belgrad, mai ales pentru iubitorii de artă.

După cum îi spune și numele, încântă vizitatorii nu doar prin exteriorul impecabil, ci și prin interiorul care adăpostește opere de arta alese.

Printre tablourile celebre care se găsesc în Palatul Alb se numară și unele pictate de Picasso sau Rembrandt. Alte lucrări de valoare aparțin lui Giuseppe Crespi, Sebastien Bourbon sau Paulo Veronese.

Din păcate pentru că am ajuns târziu în zonă și mi-a luat ceva să găsesc loc de parcare, nu am mai putut intra nici măcar în curtea palatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *