voce mobilăvoce mobilă

În perioada ianuarie – iulie 2018, ANCOM a derulat o ampla campanie de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce, în cadrul careia s-au efectuat masuratori în 12.786 de localitati locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane.

“Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobila respecta obligația de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumata prin licențe. Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange România -97.56% din populație, Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație și Vodafone Romania – 97.80% din populație. Pentru ca niciunul dintre operatorii de telefonie mobila nu a atins valoarea stabilita prin licențe si ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România și Vodafone Romania cu avertisment și Telekom România Mobile Communications cu amenda în cuantum de 500.000 de lei”

a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Ce vom găsi în articol?

Campania de măsurători

În cadrul campaniei au fost măsurate un număr de 12.786 localități, locuite de 19.818.427 persoane din totalul de 20.121.587 de locuitori aflați pe întreaga suprafața a țarii, conform recensământului populației si al locuințelor (Institutul Național de Statistica 2011).

Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populației acoperite și suma populației măsurate. Pentru fiecare localitate, populația acoperita a fost calculata ca raportul dintre numărul de clustere în care valorile parametrilor măsurați sunt mai mari decât valorile minime impuse în licențe și numărul total de clustere măsurate, înmulțit cu populația localității respective. Suma populației măsurate este calculata prin însumarea populației din localitățile în care s-au efectuat măsurători.

Obligațiile de acoperire cu servicii de voce

Obligația de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel puțin 98% din populația României, prin intermediul rețelei proprii de acces radio, pâna la data de 5 aprilie 2017, este prevazuta în licentele de utilizare a spectrului radio ale celor trei operatori care detineau deja retele 2G sau 3G în benzile de 900 MHz si 1800 MHz la momentul desfasurarii licitatiei. Aceste licențe au fost acordate în cadrul licitatiei de spectru din anul 2012.

Pentru operatorii care detineau retele 3G doar în banda de 2100 MHz, cum este cazul RCS&RDS, acesta are aceeasi obligatie, dar cu termen de realizare pâna la data de 5 aprilie 2019.

Topul operatorilor de telefonie mobilă în funcție de aria de acoperire a serviciilor de telefonie mobilă

  1. Digi.Mobil – 99% din populație (conform comunicatului companiei din octombrie 2017).
  2. Vodafone Romania – 97.80% din populație.
  3. Orange România -97.56% din populație.
  4. Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație.

De Madalin

4 comentarii la „Care este acoperirea serviciilor de voce mobilă în România?”
  1. Eu nu stiu daca e adevarata acoperirea aia de la digi. E posibil ca ei sa nu fi fost luati in calcul, cel putin mie asa mi-a dat de gandit cand am vazut ca nu sunt inclusi in anuntul ala cand au fost amendati. ?

    1. Păi nu sunt incluși în amenda celor de la ANCOM, pentru că au primit târziu licența în 900 Mhz, drept urmare mai au termen până la jumătatea anului viitor.
      Obligația de acoperire de 98% a populației este valabilă pentru operatorii de telefonie mobilă care au primit licențe în frecvențele 900, respectiv 1800 Mhz și tehnologiile 2G și respectiv 3G ( fiind vorba strict de voce și nu și de internet mobil).
      Iar Digi.Mobil nu au nici 2G și nici licență în 1800 Mhz.
      Bine, au o licență în Ungaria pentru 4G în 1800 Mhz, dar asta e altă poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *