Magnatul român Zoltan Teszari, unul dintre cei mai bogați oameni ai țării, este atât de discret, încât ziarele locale sunt adesea forțate să folosească fotografii vechi de 20 de ani ale multimilionarului, scrie Bloomberg.
Acum, o potențială înțelegere în Spania a pus în centrul atenției compania care a construit averea antreprenorului de 53 de ani.
Subsidiara spaniolă Digi Communications este gata să devină unul dintre cei mai mari câștigători ai consolidării telecomunicațiilor din țară. Digi, care a crescut dintr-un magazin care vinde cartele telefonice către diaspora românească din națiunea din sudul Europei, până la al cincilea cel mai mare operator de telecomunicații, este favorizată de autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană – conform documentelor văzute de Bloomberg – să primească mai multe beneficii care probabil îi va ajuta să accelereze creșterea companiei în țară.
Succesul Digi este legat de fuziunea planificată în valoare de 18,6 miliarde de euro (20,2 miliarde de dolari) a unității locale a Orange SA și Masmovil Ibercom SA, transportatorii nr. 2 și, respectiv, numărul 4 din Spania, care ar scoate un concurent major de pe piață. UE a respins anterior astfel de combinații, încercând să încurajeze concurența care favorizează consumatorii.
Dar scăderea profiturilor la transportatorii naționali și nevoia disperată de a găsi fonduri pentru a construi rețele 5G ar putea convinge autoritățile de reglementare să o lase să treacă pe aceasta atâta timp cât companiile promit că vor vinde anumite active rivalilor. În condițiile în care Orange și Masmovil se așteaptă să obțină aprobarea tranzacției lor până la sfârșitul anului, Digi este achizitorul preferat al activelor din UE și a ajuns la un acord preliminar pentru a le cumpăra, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea.
Modul în care se desfășoară fuziunea Orange-Masmovil este urmărit îndeaproape în mare parte din Europa, succesul său putând declanșa un val de consolidare, în special pe piețe extrem de competitive precum Spania, Italia, Franța și Danemarca. Mai puțini jucători ar putea aduce marje de îmbunătățire și ar putea duce la fonduri mai mari pentru rețelele de telecomunicații europene și ar putea ajuta la eliminarea unui deficit de investiții estimat la 174 de miliarde EUR. În octombrie, Vodafone Group Plc a fost de acord să-și vândă unitatea spaniolă aflată în dificultate către Zegona Communications Plc, o firmă de investiții care câștigă bani prin revizuirea afacerilor provocate.
„Fuziunile și alte achiziții potențiale par să perturbe status quo-ul”, a declarat Ahmad Latif Ali, responsabil de informații despre telecomunicații EMEA la IDC, adăugând că fuziunea propusă Orange-Masmovil este un test de turnesol pentru poziția Comisiei privind consolidarea. Acordul, care i-ar putea oferi Digi niște active cheie este „o șansă unică” și ar putea fi „un moment de transformare pentru companie”, a spus el.
Digi, al cărui model de afaceri depinde încă în cea mai mare parte de închirierea conectivității de rețea de la marii operatori, este deja în creștere în România și Spania. Are ambiții mai mari pentru Europa, extinzându-se în Portugalia și Belgia anul viitor. A început să-și construiască rețeaua fixă în Portugalia și a declarat că este pe cale să lanseze servicii acolo în al doilea trimestru al anului 2024. În Belgia, Digi a intrat într-o societate mixtă cu operatorul local Citymesh anul trecut și a semnat recent un acord de roaming pe cinci ani care va asigura servicii mobile pentru clienți începând cu a doua jumătate a anului viitor.
„Privind dincolo de 2023, suntem încântați să avansăm odată cu intrarea noastră pe piețele portugheze și belgiene, unde ne propunem să replicăm modelul nostru de servicii de înaltă calitate, la prețuri accesibile, asigurând astfel creșterea noastră continuă în peisajul telecomunicațiilor europene”
a spus directorul executiv Digi. Serghei Bulgac a declarat în declarația de profit și profit al companiei luna trecută
Deși nu este implicat în fiecare întorsătură a operațiunilor, Teszari, care deține aproximativ 60% din Digi, este cel mai important factor de decizie pentru grup și se implică în toate deciziile mari, de la strategia sa până la fuziuni și achiziții, spun oficialii companiei. Teszari, care vorbește rar cu presa, a refuzat să comenteze planurile de viitor ale firmei sale.