Lansat inițial la sfârșitul lui aprilie 1997, Winamp a fost intermitent latent timp de aproape un deceniu de atunci. Cea mai recentă versiune stabilă este veche de un an și poartă numărul versiunii 5.9.2. O nouă versiune Winamp, descrisă drept „cel mai bun player pentru a asculta toate tipurile de sunet”, urmează să sosească pe 1 iulie.
Cei cărora le lipsea Winamp ar trebui să fie pregătiți pentru ca această bucată de cod care a făcut istorie o să revină în această vară, deoarece Llama Group SA își propune să lanseze pe 1 iulie ceea ce va fi probabil Winamp 6.
Deocamdată, Winamp standalone este disponibil pentru Android , iOS și Windows, dar site-ul oferă și o platformă complexă de muzică online. Scopul acestei platforme este de a avea cel puțin 50.000 de artiști noi disponibili până la sfârșitul anului și de a atinge pragul de un milion înainte de sosirea anului 2029.
Prima versiune Winamp a aterizat pe 21 aprilie 1997 și a devenit rapid destul de populară încât creatorii săi, Justin Frankel și Dmitry Boldyrev, să-l vândă AOL pentru 80 de milioane de dolari doar doi ani mai târziu.
Winamp 2 a fost una dintre cele mai populare aplicații Windows și, până în 2001, peste 60 de milioane de oameni o foloseau.
Din păcate, Winamp 3 nu a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor comunității.
Din 2003, Winamp s-a chinuit să ajungă la versiunea 6.0. Versiunea 5 a sosit în 2003, 5.5 a aterizat în 2007, iar Winamp 5.8 (Winamp 5.∞) a fost scurs în 2018 și lansat de Radionomy, o companie care o achiziționase de la AOL cu jumătate de deceniu mai devreme. Cea mai recentă versiune de Windows este 5.9.2 și a fost lansată pe 26 aprilie 2023.
Pe lângă lansările de 1 iulie (playerul independent și o actualizare a platformei bazate pe web), fanii Winamp ar trebui să se pregătească și pentru codul versiunii clasice, care este programată să devină open-source pe 24 septembrie.
Cu toate acestea, cei grăbiți și cărora le este dor de Winamp și nu au făcut-o încă pot merge pur și simplu cu WACUP. Acest proiect este descris ca un player media „creat pentru a emula unele dintre playerele media preferate din trecut și pentru a le aduce în viitor”, iar cea mai recentă versiune de previzualizare publică este datată 10 mai.
O altă alternativă excelentă Winamp pentru utilizatorii de Windows este AIMP, un program care este disponibil și pentru Android și are skin-uri excelente, precum și suport pentru (multe) plugin-uri Winamp. Nu în ultimul rând, cei care prețuiesc funcția înainte de formă ar trebui să încerce cu siguranță foobar2000.
În timp ce videoclipul de mai jos acoperă cea mai mare parte din istoria Winamp, cei care doresc să afle mai multe despre tranziția de la CD-uri la muzică digitală ar trebui să citească Selling Digital Music, Formatting Culture a lui Jeremy Wade Morris, o carte care se concentrează și pe Winamp, alături de Napster și iTunes.