Western Digital iNAND HDDWestern Digital iNAND HDD

Cei de la Western Digital au anunțat astăzi că vor lansa în curând un HDD cu o capacitate de 20TB ce va beneficia de tehnologia OptiNAND, ce presupune stocare iNAND pentru capacitate suplimentară.

Ce vom găsi în articol?

HDD Western Digital 20TB ePMR cu OptiNAND

Western Digital a prezentat un grafic ce scoate în evidență două trenduri. Primul este reprezentat de o stagnare a densității suprafeței diskului (în perioada 2014-2018). După ce producătorii de hard disk-uri și-au atins targeturile în ceea ce privește densitatea suprafeței diskului, ritmul de creștere a încetinit. Acum, cererea pentru spațiu de stocare împinge dezvoltarea HDD-urilor pentru a avea capacități și mai mari.

Western Digital HDD Areal Density
Western Digital HDD Areal Density

WD a dezvoltat o mulțime de noi tehnologii pentru a atinge densități mai mari. Una dintre acestea este înregstrarea magnetică asistată energetic (energy-assisted magnetic recording sau EAMR). Motorașul în trei trepe (TSA) permite o deplasare mai precisă, astfel ajutând la dezvoltarea diskurilor cu o mai mare densitate a suprafeței.

Western Digital Next generation Drive Technologies
Western Digital Next generation Drive Technologies

Tehnologia OptiNAND

Cea mai importantă tehnologie anunțată astăzi este OptiNAND. Această tehnologie împerechează SoC-ul BGA de pe placa HDD-urilor WD cu memoria NAND de pe interfața UFS. Memoria iNAND, nu este accesibilă utilizatorului, ci este utilizat direct de SoC alături de memoria DRAM inclusă, pentru a accelera anumite funcții ale disk-ului.

Western Digital iNAND BGA
Western Digital iNAND BGA

Cei de la WD au insistat pe faptul că disk-urile cu OptiNAND nu seamănă cu HDD-urile hibride de până acum, ce combinau memoria cache flash NAND cu stocarea mecanică tradițională (datele utilizatorului nu sunt stocate pe NAND). Acestea, în schimb, folosesc memoria NAND pentru a reține metadata generată automat în loc să o mai stocheze pe diskul magnetic.

Western Digital plănuiește să lanseze HDD-uri cu capacitate de 50TB în a doua jumătate a deceniului.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *