You are currently viewing Va renunța DIGI.Mobil la rețeaua 3G?
Digi.mobil ungaria

Va renunța DIGI.Mobil la rețeaua 3G?

Lansată în 2007, rețeaua 3G DIGI.Mobil a ajuns să aibă în prezent o acoperire de 99,5% din populația României, conform declarațiilor operatorului.

În ceea ce privește rețeaua 4G, aceasta are o acoperire de 75% a populației, fiind dezvoltată în benzile de 2100 și 2600 Mhz.

Din iunie 2019, DIGI.Mobil a început dezvoltarea rețelei 5G în banda 3500 Mhz.

Cât spectru are disponibil DIGI.Mobil?

Dezavantajul major pe care îl are DIGI.Mobil în lupta cu orange, Vodafone și Telekom este lipsa spectrului.

În 2007, când au început construcția rețelei de telefonie mobilă, DIGI.Mobil avea doar 2 x 15 Mhz FDD 2100 pentru 3G și 5 Mhz TDD 2100 (pe care nu au la ce să îl folosescă).

Până în 2012, toți cei 15 Mhz din FDD 2100 au fost folosiți pentru 3G.

Atunci operatorul și-a completat spectrul cu 2 x 5 Mhz în Banda 8 (900 Mhz), primiți în urma licitației ANCOM, pentru a își consolida acoperirea 3G națională.

Tot în 2012, RDS a mai dobândit 30 Mhz în banda 38 (2600 Mhz) la pachet cu rețeaua 4G a operatorului 2K Telecom pentru suma de 6 milioane de $.

Ulterior în urma aprobării ANCOM, DIGI.Mobil a început să migreze treptat 2 x 10 Mhz din cei 2 x 15 Mhz din 3G 2100 către 4G 2100.

Iar în 2015, DIGI a mai obținut, în urma altei licitații ANCOM încă 50 Mhz în banda 3500 Mhz, pentru suma de 1.880.000 euro.

De ce ar renunța DIGI.Mobil la rețeaua 3G?

Tehnologia 3G, nu permite alocarea unui spectru mai mic de 5 Mhz pe fiecare canal.

Din acest motiv, operatorul nu a putut folosi frecvența de 900 Mhz la altceva în afară de 3G.

Cu toate astea, anul acesta operatorul a decis să preia modelul din Ungaria și realocă cei 5 Mhz din frecvența de 900 Mhz într-un canal de 3 Mhz pentru 4G LTE, iar restul de 2 Mhz va fi împarțit în 10 canale de câte 200 Khz pentru GSM, închizând astfel treptat rețeaua 3G 900 Mhz.

La jumătatea acestei luni venind și comunicatul oficial din partea companiei, iar recent și harta de acoperire de pe site a fost actualizată să includă și acoperirea rețelei 4G în 900 Mhz precum și cea a rețelei GSM.

Din surse din interiorul companiei, ar urma ca și rețeaua 3G 2100 să dispară, prin trecerea completă în 4G 2100.

Lucru normal, în condițiile în care acoperirea 3G va scădea drastic în urma realocării frecvenței de 900 Mhz.

În situația actuală, operatorul ar urma să desființeze complet rețeaua 3G și să funcționeze doar în 2G, 4G și 5G.

Rețeaua GSM va fi folosită pentru a oferi servicii de voce și SMS atât celor care nu au telefoane compatibile VoLTE cât și turiștilor din alte țări care se conecteză în roaming pe rețeaua DIGI.

Trebuie menționat faptul că pe rețeaua 2G nu vor funcționa datele, în schimb acoperirea și capacitatea de transport pe 4G va crește considerabil.

Un alt dezavantaj ar fi pierderea funcției HD voice pentru clienții care nu au telefoane compatibile VoLTEAcoperire DIGI.Mobil 4G 900 Mhz si GSM

Cu ce impactează această schimbare clienții DIGI.Mobil?

Cei mai avantajați de această schimbare sunt clienții cu telefoane compatibile VoLTE, pentru că nu vor fi ”aruncați” în 2G la efectuarea sau primirea fiecărui apel.

Clienții care nu au telefoane 4G vor fi cei mai afectați din cauza faptului că vor avea acces doar la rețeaua GSM și implicit nu vor mai putea folosi datele mobile.

În ceea ce îi privește pe cei care au telefoane 4G, ce NU sunt compatibile VoLTE, aceștia vor avea acces și la date mobile și la voce dar nu în același timp și fără apeluri la calitate HD.

Astfel pentru a beneficia la maxim de rețeaua DIGI.Mobil este recomandat să aveți în vedere cumpărarea unui telefon compatibil VoLTE.

Lista completă de telefoane compatibile cu serviciul VoLTE de la Digi.Mobil o puteți găsi aici.

Viitorul rețelei pe termen scurt și mediu

Fie că își va mări spectrul radio prin achiziția Telekom, fie prin viitoarea licitație 5G organizată de ANCOM, este puțin probabil ca DIGI să păstreze rețeaua 3G.

Mai ales în cazul preluării clienților Telekom, pentru a face față traficului și mai mare de date, se va aloca cât mai mult spectru pentru 4G și 5G.

This Post Has 11 Comments

 1. Cătălin

  Bună dimineața!
  Pentru Nokia 5 crezi că în banda de 900 Mhz Lte serviciul Volte va fi funcțional? Mulțumesc mult!

 2. Costin Red

  Eu am bănuit că, Digi vrea să renunţe la 3G. Cel mai important indiciu, este că s-au băgat şi ei în 2G. După atâţia ani doar de 3G.

  1. Madalin

   Renunță la 3G pentru că au puțin spectru disponibil și la cât trafic au este mai eficient să treacă rețeaua în 4G și 5G.
   2G-ul este un efect secundar…

 3. ADI

  Sunt niste magari. In zona in care stau acoperirea Digi 3G a ajuns doar acum patru ani, iar acum fara sa anunte, pur si simplu inchide robinetul la 3G, ne lasa cu buzele umflate si telefoanele 3G date de catre ei inutilizabile pentru internet. Dupa 10 zile de telefoane si mailuri continue, fara a primi raspuns, azi aflu de pe harta DIGI ca nu mai are acoperire 3G in zona. Magari, nesimtiti.

  1. Madalin

   Au prea puțin spectru radio disponibil pentru a ține toate rețelele (3G/4G/5G), așa că își reorganizează spectrul, astfel încât să ofere capacitate cât mai în tehnologiile noi (4G și 5G).

  2. Gabriel

   Eu ce mă fac daca nu îmi permit telefon nou ? Unde pui că îmi trebuiesc 4 telefoane …

 4. Gabriel

  Eu ce mă fac daca nu îmi permit telefon nou ? Unde pui că îmi trebuiesc 4 telefoane …

 5. Laurentiu

  Partea teista este ca sunt multe dispozitive compatibile volte si vowifi dar nu sunt recunoscute de digi… Daca ar activa aceste servici penteu toata lumea ar fii ceva!!! Eu pana acuma nu am avut telefon compatibil official cu volte vowifi sau 5G si cu toate astea pot folosii aceste servicii

Lasă un răspuns