Am fost 4 zile în Serbia, în teorie, că 2 zile le-am făcut pe drum.
Belgrad este un oraș plin de obiective turistice și având cazarea la mai bine de 20 Km de centrul orașului a trebuit să mă mișc mult cu mașina.
În Belgrad sunt multe locuri de parcare cu plată pe marginea drumului, însă dat fiind faptul că acelea se puteau plătii: prin SMS la un număr scurt (la care oricum nu aveam acces), printr-o aplicație sau la nu știu ce chioșc, mi-am zis să nu îmi complic viața inutil și am preferat să aleg parcările subterane sau cele cu barieră unde puteam să plătesc liniștit cu cardul.
Totuși, vreau să menționez o parcare subterană ce trebuie evitată cu orice preț: Baba Vishnyina. Este cea mai înghesuită parcare… după cum se poate vedea în clipul de mai jos.
Bine de știut
Iată câteva lucruri pe care e bine să le știți despre parcările din Serbia
Există spaţii de parcare amenajate în toate oraşele, tarifele fiind de 30-35 RSD/oră. Neplata parcării (atunci când acest serviciu trebuie plătit) se pedepsește cu amendă în valoare de 1700 RSD (aprox. 18,5 EUR).
Contravaloarea parcării stradale poate fi achitată, în special în marile orașe, doar cu telefonul mobil. În funcție de zona de parcare (acolo unde sunt delimitate astfel de zone), se transmite un mesaj tip SMS cu numărul de înmatriculare al autoturismului. În zonele delimitate astfel sunt afișate indicatoare cu numerele de telefon la care pot fi transmise aceste mesaje. În zona centrală din Belgrad, timpii de parcare în locurile amenajate de-a lungul căilor de circulație nu pot depăși 1, 2 sau 3 ore (în funcție de oră).
Parcarea neregulamentară a autoturismului în spaţiile marcate cu galben (aceste locuri fiind destinate parcării autoturismelor instituţiilor locale), poate atrage ridicarea acestuia şi plata unei amenzi cuprinse între 100 şi 250 EUR.
Procedura recuperării autoturismului constă în:
- deplasarea contravenientului la locul în care se află depozitat autoturismul și achitarea pe loc a contravalorii ridicării acestuia;
- preluarea unei dispoziții de plată a unei amenzi care trebuie efectuată la oficiile poștale, într-un cont al poliției; după efectuarea plății, contravenientul va trebui să se întoarcă la locul unde se află autoturismul, să prezinte chitanța justificativă privind achitarea amenzii și să preia autoturismul.