You are currently viewing Toate telefoanele comercializate în România vor avea sistemul RO-Alert preactivat
digi mobil ro alert

Toate telefoanele comercializate în România vor avea sistemul RO-Alert preactivat

Conform unei noi ordonanțe de urgență, toți producătorii și importatorii de telefoane mobile vor fi obligați să aibe serviciul Ro-Alert configurat și activat pe toate dispozitivele comercializate înainte de a le introduce în piață.

De la intrarea în vigoare a OUG privind sistemul RO-ALERT producătorii și importatorii de telefoane mobile vor avea termen 6 luni, , să își epuizeze stocurile.

„Se vând până la epuizarea lor. Ideea este că ce importă după – după ce sunt preveniți și producătorii – să fie activate când intră în România. Asta este discuția pe care am căzut de acord. S-au cerut șase luni și suntem de acord să se adapteze producătorii în acest sens pentru că toți producătorii trimit telefoanele activate chiar dacă au sistemul în ele și atunci pentru a se adapta și telefonul să fie activat când intră în România, lăsăm un termen de șase luni”

a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI

Autoritățile au solicitat totodată operatorilor de telefonie mobilă să transmită în maxim trei minute mesaje cu privire la celulele radio din zonele afectate de situații de urgență care nu au transmis mesaje.

„Noi putem trăi cu ideea că cineva a primit mesajul când este o problemă la o celulă care nu a transmis mesajul. În momentul în care noi aflăm că mesajul din celula asta nu a plecat, fie încercăm să rezolvăm sau găsim alte metode de alertare a populației. Dacă nu aflăm la timp că o celulă nu a funcționat, iar mesajul nu a plecat, înseamnă că avem o populație care nu a primit. Sunt unii care încearcă să îmbunătățească deja rețelele lor și să le aducă la zi. Trebuie ceva timp. Trebuie să scoatem alertare rapidă, alertare eficientă și feedback care ne vine din teren dacă o celulă telefonică nu a transmis mesajul. Nu toți pot să ne transmită în 3 minute faptul că o celulă telefonică nu a transmis mesajul și acest lucru au spus unii că lucrează pe el deja, alții au zis că au nevoie de un termen care urmează să fie stabilit cu ANCOM

a declarat secretarul de stat Raed Arafat


Șeful DSU a precizat că cererea este determinată de faptul că autoritățile trebuie să cunoască cine nu a primit mesajele de avertizare și a atras atenția că pentru a beneficia de sistemul RO-ALERT, abonații rețelelor de telefonie mobilă nu au nevoie de un terminal tip smartphone.

Precizarea a fost necesară în contextul în care un segment important de populație nu își permite un telefon de ultimă generație sau nu este obișnuită cu un astfel de telefon mobil.

Lasă un răspuns