Telekom România Mobile a fost întotdeauna operatorul care a fost pe ultimul loc la investiții, implementare și inovare. Încă de pe vremea Cosmote, aceștia nu și-au făcut corespunzător temele pentru licitația 3G din 2006, ulterior fiind nevoiți să cumpere operatorul Zapp.
Abia după 8 ani de la achiziția Zapp, Telekom a făcut puțină ordine în companiile la care deținea acțiuni. Când vine vorba de servicii 4G, precum VoLTE sau VoWiFi, aceștia au lansat primul serviciu doar pentru abonați pe 11 august anul acesta, iar de VoWiFi nu se pune problema.
După ce în 2019 a dat pas, operatorul şi-a manifestat, la nivel teoretic cel puţin, intenţia de a achiziţiona cantităţi „semnificative“ de spectru radio pentru a-şi construi propria reţea 5G la licitaţia organizată de statul român în această toamnă, arată documentele publicate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) ca parte a procesului de consultare publică pentru documentele privind licitaţia, care ar trebui să aducă statului minim 693 de milioane de euro.
Afirmaţiile privind necesitatea unei cantităţi „semnificative“ de spectru radio – alături de punctul de vedere stufos transmis autorităţilor – pot fi privite ca o supriză în condiţiile în care nu este clar în ce măsură acţionarii companiei mai doresc să păstreze operaţiunile de pe plan local, după vânzarea recentă a operaţiunilor fixe şi a numeroaselor zvonuri privind existenţa unor discuţii concrete de vânzare a operatorului.
Menţiunea privind necesitatea achiziţiei de către Telekom Mobile a unei cantităţi semnificative de spectru radio apare în contextul discuţiilor cu ANCOM despre condiţiile de vânzare a licenţelor pentru banda de 3400-3800 MHz.