linuxlinux

Săptămâna aceasta, proiectul Slackware Linux sărbătorește cea de-a 30-a aniversare. Este cea mai veche distribuție Linux care se află încă în întreținere și dezvoltare activă.

Versiunea 1.0 a Slackware a fost anunțată pe 16 iulie 1993, iar liderul de proiect Patrick Volkerding, care menține distribuția și astăzi, a sărbătorit cu un anunț modest:

Hey folks! It’s time to acknowledge another one of those milestones… 30 (!) years since I made the post linked below announcing Slackware’s first stable release after months of beta testing. Thanks to all of our dedicated contributors, loyal users, and those who have helped us to keep the lights on here. It’s really been a remarkable journey that I couldn’t have anticipated starting out back in 1993. Cheers! 🙂

Versiunea actuală, Slackware 15, a intrat în testare beta în 2021 și a fost lansată la începutul anului trecut.

Nu a fost prima distribuție; acesta a fost probabil MCC Interim Linux, a cărui primă versiune RC, versiunea 0.97, a apărut la doar câteva luni după kernel în sine, în 1991. Interim nu avea o mulțime de caracteristici care sunt date astăzi, cum ar fi un manager de pachete. Mai multe alte distribuții au urmat îndeaproape în spatele acestuia, inclusiv SLS, sistemul Softlanding Linux, care a fost destul de simplu, dar a inspirat rapid doi descendenți.

Regretatul Ian Murdock a fost inspirat să înceapă să lucreze la Debian de nemulțumirea sa față de SLS, așa cum spune anunțul său original din 1993. Totuși, a fost nevoie de câteva luni pentru a obține prima versiune împreună, ceea ce înseamnă că Debian este doar puțin mai tânăr. Prima sa lansare a sosit la aproximativ două luni după Slackware 1.0.

Slackware Linux a început ca un proiect de curățare și îmbunătățire a SLS și, din moment ce se desfășoară și astăzi, trebuie spus că a reușit acea misiune. Există trei variante de Slackware în zilele noastre. Versiunea pentru sisteme x86-32 a rămas, în timp ce Slackware64 vizează hardware-ul x86 pe 64 de biți din secolul XXI. Există și o versiune Arm64, dar fostele versiuni PowerMac și IBM S/390 au fost abandonate.

În jurul anului 1996, încurajat de succesul său cu Lasermoon Linux/FT pe computerul său de lucru, Slackware 3 a fost prima distribuție pe care acesta a încercat să o instaleze pe propriul computer de acasă: un laptop Sunrace, cu hard disk extern și CD-ROM pe interfața sa încorporată Adaptec SCSI. Discul său intern IDE a fost ocupat de OS/2 2.0.

Ceea ce este surprinzător la Slackware astăzi este că, în anumite privințe, este superficial destul de asemănător cu cum era pe atunci. Nu există desktop-uri grafice live aici. Se pornește la un prompt de autentificare și apoi se așteaptă să rulați manual un program de instalare și să utilizați meniuri în mod text în stil MS-DOS din anii 1990 pentru a bifa casetele pentru componentele pe care doriți să le instalați.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *