Linux este unul dintre cele mai populare sisteme de operare, pe lângă Windows și MacOS. Accentul său ridicat pe securitate, personalizare și portabilitate, împreună cu utilizarea redusă a hardware-ului, îl fac extrem de versatil atât pentru utilizatorii ocazionali, cât și pentru dezvoltatori.
Linux nu a fost întotdeauna un ecosistem mare cuprinzând sute de distribuții. De fapt, sistemul de operare a fost creat inițial de Linus Benedict Torvalds, în vârstă de 21 de ani, ca un nucleu care imita Unix, iar pe 25 august 1991, el și-a anunțat public planurile de a crea un sistem de operare gratuit. Nu știa că, după 32 de ani, acest proiect de hobby al lui va ajunge să devină una dintre cele mai de succes inovații care vor înfrunta industria tehnologiei.
Unix Wars
Lecția de istorie despre Linux implică călătoria înapoi în 1969, când Ken Thompson și Dennis Ritchie de la AT&T Bell Lab, au dezvoltat un sistem de operare numit Unics, sau Unix, așa cum a ajuns să fie cunoscut mai târziu. Sistemul de operare a cunoscut o popularitate imensă în instituțiile academice și în curând au început să apară diferite variante de Unix. Din păcate, acest lucru a făcut ca mai mulți producători să caute să domine piața cu propria lor versiune de Unix, dând naștere licențelor și patentelor de la AT&T și introducând industria OS într-o eră tumultoasă numită Unix Wars.
Apariția proiectului GNU
În timp ce mărcile de renume se luptau pentru dominarea pieței Unix, Richard Stallman a căutat să se elibereze de software-ul proprietar prin inițierea dezvoltării proiectului GNU în 1983. În e-mailul său datând din septembrie 1983, Stallman l-a numit „Unix liber. ” și a planificat să facă acest sistem de operare mai accesibil pentru utilizatori decât Unix.
Până în 1990, GNU a adunat aproape toate componentele majore necesare pentru a crea un sistem de operare complet funcțional. Ei bine, aproape totul, pentru că GNU încă îi lipsea un nucleu. Sigur, microkernel-ul Hurd a început dezvoltarea în 1990, dar a rămas nepopular în comunitatea GNU, lăsând câmpul de joc deschis pentru un alt competitor, și anume Linux.
Linus și Linux
În 1991, Linus a achiziționat un PC i386 care a venit cu sistemul de operare DOS și a folosit sistemul de operare doar câteva zile pentru a juca Prince of Persia înainte de a primi 16 dischete care conțineau MINIX. Pe atunci, licența MINIX nu permitea utilizatorilor să modifice codul sursă al sistemului de operare, iar Linus era, de asemenea, nemulțumit de alegerile de design implementate de Andrew S. Tanenbaum, creatorul MINIX. Linus a preferat sistemul de operare Unix care era folosit pe desktopurile sale universitare, dar nu și-a putut permite și a decis să creeze un sistem de operare gratuit care să ofere aceeași funcționalitate ca Unix.
Pe 25 august 1991, a trimis e-mailul istoric către comp.os.minix întrebând membrii comunității despre caracteristicile pe care și-ar dori să le vadă implementate în sistemul său de operare. Pe 17 septembrie a aceluiași an, a încărcat versiunea 0.01 a kernel-ului Linux pe ftp.funet.fi. Din păcate, prima lansare a ceea ce va fi cunoscut mai târziu sub numele de Linux a fost extrem de simplă și nu a reușit să se execute corect, deoarece se baza pe MINIX pentru compilare.
Ulterior, Linus a lansat v0.02 pe 5 octombrie 1991, care a devenit prima versiune oficială a proiectului său de hobby. Această versiune a fost semnificativ mai bună decât v0.01 și chiar a oferit suport pentru mai multe instrumente GNU, inclusiv bash și GCC. Linus va petrece următoarele două luni lansând versiuni mai noi de Linux, fiecare actualizare aducând noi caracteristici kernelului. 1992 a marcat un punct de cotitură pentru Linux, când Linus a decis să-și lanseze nucleul sub licența GNU GPL. Acest lucru a permis dezvoltatorilor din comunitățile GNU și Linux să creeze o versiune de înaltă capacitate a sistemului de operare GNU/Linux, pe care Linus a implementat-o ca v0.99 în decembrie 1992.
Interesant este că Linus nu și-a numit niciodată inovația Linux pentru că a crezut că numele sună egoist. În schimb, a vrut să meargă cu „Freax”, o combinație a cuvintelor liber, ciudat și x (din Unix). De fapt, el a stocat chiar și fișierele kernel sub numele Freax timp de aproape șase luni. Din fericire, numele Freax nu a apărut niciodată.
Când Linus a încărcat pentru prima dată fișiere Linux pe ftp.funet.fi, în septembrie 1991, serverul FTP a fost supravegheat de Ari Lemmke, care nu a primit ideea de a-l numi Freax și a decis să continue. cu numele Linux fără a-l consulta pe Linus.
32 de ani de Linux
Și iată-ne, 32 de ani de la ziua în care Linus a anunțat dezvoltarea sistemului său de operare gratuit. După ce a suferit o mulțime de upgrade-uri și modificări de licență, Linux-ul modern se mândrește cu un număr uimitor de distribuții care alimentează ecosistemul său. Este sigur să spunem că creația lui Linus a luat lumea cu asalt cu filozofia „liber ca în libertate” din spatele Linuxului. Chiar dacă are o concurență puternică din partea Windows și MacOS, Linux este de neegalat pe piața serverelor, majoritatea serverelor de pe tot globul rulează pe Linux.