România va reface infrastructura digitală a Ucrainei și va introduce 5G

Ucraina și România au semnat un acord de cooperare privind dezvoltarea 5G, refacerea rețelelor și dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații, digitalizarea și apărarea cibernetică.

 În octombrie, Ucraina era tentată să contacteze China pentru a reface rețeaua de telecomunicații, pe care Rusia o țintește în mod deliberat. Acum, China iese din „cărți”.

„Am convenit asupra primilor pași — creșterea stabilității rețelelor de internet ucrainene, dezvoltarea coridoarelor 5G între granițele Ucrainei și România și participarea Ucrainei la programele UE de sprijin financiar”

a spus ministrul Transformării digitale din Ucraina, Mihailo Fedorov, pe Telegram.

„restabilirea și modernizarea infrastructurii digitale afectate de agresiunea rusă, asigurarea acoperirii internetului în regiuni îndepărtate și greu accesibile, îmbunătățirea rezistenței și securității tehnologiilor informației și comunicațiilor, consolidarea apărării cibernetice a rețelelor naționale și a infrastructurii digitale, dezvoltarea infrastructurii cloud pentru serviciile publice electronice, introducerea tehnologiilor 5G în Ucraina și dezvoltarea coridoarelor 5G între granițele Ucrainei și România”.

au convenit în mod special părțile, ca parte a acordului

În octombrie, Ucraina era tentată să contacteze China pentru a reface rețeaua de telecomunicații, pe care Rusia o țintește în mod deliberat.

Însă tentația de a opta pentru furnizori de telecomunicații chinezi ieftini s-a lovit de ambițiile Ucrainei de a adera la UE și NATO.

În baza cerințelor de reducere a riscurilor privind rețeaua 5G, statele membre UE trebuie să restricționeze furnizorii chinezi.

În 2023, Banca Mondială a estimat că Ucraina avea nevoie de 3,1 miliarde de dolari pentru reconstrucția pe termen scurt a telecomunicațiilor în Kiev și regiunile de graniță.

Ucraina a naționalizat recent bunurile oligarhilor ruși Mihail Fridman și Petr Aven din companiile Veon/KyivStar, care se bazează pe furnizorii chinezi Huawei și ZTE.

Pe de altă parte, sateliții Starlink ai miliardarului american Elon Musk sunt esențiali pentru efortul de război al Ucrainei, însă amenințările lui Musk de a întrerupe sau limita serviciul reprezintă o amenințare gravă la adresa apărării țării.

Drept urmare, în decembrie, Estonia și alte nouă țări au lansat mecanismul Tallinn pentru sprijin cibernetic al Ucrainei în sfera civilă.

Mecanismul Tallinn va funcționa în paralel cu o coaliție IT care se ocupă de rezolvarea problemelor cibernetice ale Ucrainei în sfera militară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *