You are currently viewing Roaming și convorbiri gratuite între România și Republica Moldova de 1 decembrie
sim rep moldova

Roaming și convorbiri gratuite între România și Republica Moldova de 1 decembrie

Anul acesta de 1 decembrie, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, clienții operatorilor de telefonie mobilă din România și Republica Moldova vor avea roamingul și convorbirile internaționale între cele 2 țări gratuit.

 În prezent atât costurile de roaming, cât și convorbirile internaționale între cele două țări sunt foarte costisitoare din cauza faptului că Republica Moldova nu se află în Uniunea Europeană.

 Guvernele celor 2 țări, precum și operatorii de telecomunicații din acestea discută în prezent un acord pentru reducerea acestor costuri.

„Pentru sprijinirea încheierii unui acord bilateral pentru reducerea tarifelor de roaming România – Republica Moldova, pe parcursul anului, ANCOM şi MCSI au avut întâlniri și cu principalii furnizori de comunicații electronice din România pentru a prezenta și negocia obiectivele acordului. Cu această ocazie cele două autorități au propus furnizorilor să ofere posibilitatea cetățenilor din cele două state să comunice între ei gratuit cu ocazia zilei de 1 decembrie. Operatorii Orange, Vodafone şi Telekom au răspuns propunerii ANCOM, fiind de acord cu aceasta.”

au declarat oficialii ANCOM

„Vodafone România susține inițiativa de a oferi cetățenilor din România și din Republica Moldova oportunitatea de a comunica fără griji pe 1 Decembrie 2018. Pe parcursul întregii zile, compania va oferi tuturor clienților Vodafone România servicii de comunicații gratuite, de roaming și internațional, între cele două țări.”

au precizat reprezentanții Vodafone România

„În ziua de 1 decembrie operatorii de comunicații din România și Republica Moldova sărbătoresc Centenarul Marii Unirii oferind posibilitatea cetățenilor din cele două state să comunice între ei gratuit cu această ocazie specială.”

a declarat joi noul ministru al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu

Compania RCS & RDS nu a făcut până în prezent nicio declarație privind această ”promoție”.

Care este stadiul discuțiilor privind reducerea tarifelor de roaming dintre cele 2 țări?

„Proiectul privind încheierea unui acord bilateral pentru reducerea tarifelor de roaming România – Republica Moldova este inițiat și negociat între Guvernele celor două state în cadrul Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană. În cadrul Comisiei, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informației (ANRCETI) au participat în calitate de autorități publice de specialitate în domeniu, furnizând asistența tehnică, analizele și datele necesare stabilirii termenilor acordului. Pe parcursul anului, ANCOM a avut întâlniri și cu principalii furnizori de comunicații electronice din România pentru a prezenta și negocia obiectivele acordului.”

au precizat oficialii ANCOM

„Acordul este în curs de negociere în prezent și va intra în vigoare prin semnarea oficială la nivelul Guvernelor celor două state. În ceea ce privește beneficiile, principalul câștig pentru utilizatori ar putea fi reducerea unor tarife de roaming, propunerile de până acum prezentând unele similitudini cu “roam like at home”. Tarifele de roaming între cele două state diferă în funcție de operator.

Utilizatorii care vor beneficia de prevederile Acordului sunt cetățenii români și moldoveni care călătoresc ocazional în cele două state, obiectivul acordului fiind acoperirea nevoilor rezonabile de consum ale acestei categorii de utilizatori finali și nu a celor care, de exemplu, s-au stabilit definitiv în unul dintre cele două state.”

au mai adăugat oficialii ANCOM

Lasă un răspuns