Piața gazelor se liberalizează de la 1 iulie

Zilele trecute am primit un mail de la furnizorul meu de gaze naturale, în care eram informat că:

”Începând cu data de 1 iulie 2020 prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale vor fi eliminate. De aceea trebuie să închei până la această dată un contract în piața liberă.

Alături de factura ta ai tot ce trebuie să ştii despre dereglementarea pieței de gaze naturale și despre oferta ENGIE Gas Start destinată pieței libere.”

Ce se întâmplă de la 1 iulie?

În urma unui apel la relații cu clienții și după puțină documentare pe internet, am aflat că începând cu 1 iulie, piața gazelor naturale se va liberaliza și astfel, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit ANRE, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

– acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
– solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
– selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Ce se întâmplă dacă nu semnez un nou contract?

În discuția purtată cu reprezentantul de la Relații Clienții, am întrebat ce se întâmplă dacă aleg să nu fac un nou contract de furnizare de gaze pe piața liberă, fiind pățit cu energia electrică, despre care am scris aici.

Mi s-a răspuns că vor continua să îmi fie furnizate serviciile de gaze naturale în același condiții contractuale, numai că vor fi tarifate cu prețul de piață liberă, care îmi va fi fix pentru o perioadă de 1 an (la fel ca în cazul energiei electrice).

Cu alte cuvinte vrem nu vrem ajungem pe piața liberă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *