You are currently viewing O scurtă istorie a VPN-ului
vpn

O scurtă istorie a VPN-ului

Pentru că recent am vorbit despre ce este și cum funcționează un VPN, m-am gândit să scriu un articol și despre începuturile VPN-ului.

Încă de la începuturile internetului, s-a căutat o metodă de a proteja și de a cripta datele de navigare. Ministerul Apărării al SUA s-a implicat în mai multe proiecte de criptare a comunicațiilor pe internet încă din anii 1960.

Predecesorul VPN-ului

Eforturile acestora a dus la creerea ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), o rețea în regim de comutare de pachete, ce ulterior a dus la dezvoltarea Transfer Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP).

TCP/IP avea 4 nivele: Link, internet, transport și aplicație. La nivelul internet, rețelele locale și dispozitivele se puteau conecta la rețeaua globală și de aici a devenit clar care sunt riscurile unei astfel de expunere. În 1993, o echipă de la Universitatea din Columbia în colaborare cu cei de la AT&T Bell Labs au reușit să creeze prima versiune a ceea ce astăzi numim VPN, această primă versiune fiind cunoscută ca swIPe: Software IP encryption protocol.

În umătorii ani, Wei Xu a dezvoltat rețeaua IPSec, un protocol de securitate pe Internet ce autentifică și criptează pachete de informații transmise online. network, an internet security protocol that authenticates and encrypts information packets shared online. În 1996, un angajat Microsoft pe nume Gurdeep Singh-Pall a creat Peer-to-Peer Tunneling Protocol (PPTP).

Primele VPN-uri

Pe lângă PPTP-ul dezvoltat de Singh-Pall, internetul creștea în popularitate și avea nevoie de de un sistem de securitate sofisticat. La vremea respectivă, programele antivirus erau deja eficiente în a preveni infectarea calculatoarelor cu malware și spyware. Cu toate astea, oamenii și companiile au cerut dezvoltarea programelor de criptare pentru a ascunde istoria de navigare.

Primele VPN-uri au apărut la începutul anilor 2000, dar erau folosite în special de către companii. Însă după un val de breșe de securitate , în special la începutul anilor 2010, VPN-urile pentru clienții rezidențiali a luat amploare.

Nivelul curent de utilizare a VPN-urilor

Potrivit celor de la GlobalWebIndex, numărul de utilizatori de VPN la nivel mondial a crescut cel mai mult între anii 2016 și 2018. În țări precum Thailanda, Indonezia și China, unde internetul este restricționat și cenzurat, unul din cinci utilizatori de internet folosesc un VPN. În SUA, Marea Britanie și Germania, numărul de utilizatori de VPN este de doar aproximativ 5%, însă este în creștere.

Unul dintre principalele motive pentru care rata de adopție a VPN-urilor a crescut în ultimii ani este dată de cererea tot mai mare de conținut restricționat geografic. De exemplu, servicii de video streaming precum Netflix sau YouTube care dau acces la unele videouri numai din anumite țări. Cu ajutorul VPN-urilor actuale, îți poți cripta adresa IP pentru a apărea că navighezi pe internet dintr-o altă țară, având astfel acces la conținut de oriunde.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.