DVD Blu rayDVD Blu ray

Oamenii de știință au inventat un disc de dimensiunea DVD care poate stoca milioane de ore de videoclipuri, suficient pentru toate filmele și emisiunile TV preferate – și multe altele.

Acum, însă, cercetătorii din China au dezvoltat un nou tip de disc care poate stoca până la 1 Petabyte de date, echivalentul a peste 220.000 de discuri DVD obișnuite, potrivit unui nou articol din revista Nature.

Dezvoltarea ar putea fi o veste grozavă pentru iubitorii de medii fizice, deoarece doar unul dintre aceste „super-DVD” ar putea conține până la un milion de filme.

DVD-urile au date codificate pe ele sub formă de gropi microscopice pe suprafața discului, care reprezintă date binare (0 și 1). Pentru a citi datele, un player DVD sau o unitate DVD dintr-un computer folosește o diodă laser focalizată pe suprafața discului.

Când laserul lovește o groapă de pe suprafața DVD-ului, acesta nu se reflectă la fel de puternic ca atunci când lovește suprafața. Această diferență de reflectivitate este detectată de un senzor din unitatea de preluare a playerului DVD. Senzorul convertește aceste variații de reflectivitate într-un semnal digital, care reprezintă datele binare codificate pe DVD.

Unele DVD-uri sunt cu un singur strat și pot stoca aproximativ 4,5 GB, în timp ce altele au două straturi și pot stoca aproximativ 8,5 GB. Aceste discuri au un strat semi-transparent pe lângă stratul reflectorizant. Primul strat (mai aproape de suprafață) este realizat dintr-un material reflectorizant, în timp ce al doilea strat (mai aproape de centrul discului) este realizat dintr-un material semireflectorizant. Acest lucru permite laserului să treacă prin primul strat și să citească al doilea strat.

Noul disc care poate stoca 1 Petabyte de date pentru a realiza această performanță, conținând mai degrabă 100 de straturi decât unul sau două.

„Mărim capacitatea [de stocare a datelor optice] la nivelul Petabyte prin extinderea arhitecturii de înregistrare plană la trei dimensiuni cu sute de straturi, între timp rupând bariera limită de difracție optică a suprafeței înregistrate”

au scris autorii în lucrare

Acest lucru a fost realizat folosind o acoperire specială care a permis gravarea datelor la scară de nanoparticule.

Există câteva obstacole de depășit înainte ca noul super-DVD să poată fi utilizat pe scară largă, deoarece scrierea discului este în prezent extrem de lentă și consumă multă energie. Cu toate acestea, cercetătorii sunt optimişti că aceste probleme pot fi rezolvate şi că acest disc ar putea fi viitorul stocării datelor.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *