Nu deschideți linkurile primite prin SMS zilele astea

Un val de spamuri cu linkuri periculoase vin sub formă de SMS-uri pe telefoanele utilizatorilor din Europa, iar specialiștii în securitate avertizează utilizatorii să nu acceseze niciun link primit în mod neoficial de la nicio persoană.

În România, aceste mesaje de tip spam au două modalități în care sunt scrise: 

  • Primul mod de scriere a mesajelor este prin intermediul spațiilor ce sunt puse între litere pentru a limita sistemul de recunoaștere a mesajelor de tip spam, aceste modificări de text au loc de la o persoană la alta, iar acestea sunt însoțite de un link care vă va îndruma să descărcați o aplicație care vă va infecta telefonul.

„Ve r ifi cati no ul dvs. me s a j vo cal”, este modul în care arată un astfel de mesaj periculos.

  • O comandă sau o ofertă de muncă pe care o primiți. Dacă știți că nu ați achiziționat nimic, nu accesați nicio adresă URL trimisă prin SMS pe numărul dvs de telefon. Acestea diferă de la o persoană la alta, iar link-ul este cenzurat prin intermediul unui soft care scurtează link-urile și le transformă sub format bitly, care crește încrederea în mesajul respectiv pe care l-ați primit. 
De unde sunt trimise mesajele?

Aceste mesaje nu sunt trimise în mod direct românilor, ci sunt prezente și în alte țări, precum Germania. Mai mulți utilizatori de telefonie s-au plâns de mesajele pe care le primesc în mod abuziv de la numere de telefon înregistrate în România și cu care n-au interacționat niciodată.

Momentan, nu se cunosc detalii despre persoana sau gruparea care a început trimiterea în mod abuziv a acestor mesaje periculoase. Mai multe URL-uri raportate de utilizatori arată că domeniile sunt înregistrate, predominant, în Federația Rusă, dar sunt întâlnite și câteva ce sunt înregistrate în Republica Cehă.

Ce măsuri de precauție trebuie luate în astfel de cazuri?

În primul rând, nu deschideți linkurile primite de la numere necunoscute.
În al doilea rând, instalați un antivirus, personal folosesc BitDefender care își face foarte bine treaba, filtrând toate mesajele spam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *