You are currently viewing Nokia lansează un telefon ce poate fi reparat de utilizatori

Nokia lansează un telefon ce poate fi reparat de utilizatori

Următorul smartphone care va veni de la legendarul Nokia este un telefon pe care utilizatorii îl pot repara singuri.

Nokia G22, dezvoltat de producătorul finlandez HMD Global, este un smartphone standard cu un ecran de 6,5 inchi și o cameră principală de 50 de megapixeli.

Dar carcasa exterioară și interiorul telefonului îl fac special. Telefonul include un spate din plastic reciclabil care poate fi îndepărtat cu ușurință pentru a schimba componentele stricate.

Înarmat cu instrumente și ghiduri de reparații de la firma de susținere a reparațiilor hardware iFixit, un utilizator poate îndepărta și înlocui capacul din spate al telefonului, bateria, ecranul și portul de încărcare.

Adam Ferguson, șeful de marketing de produse la HMD Global, a spus că acest proces ar costa în medie cu 30% mai puțin decât înlocuirea unui telefon vechi cu unul nou.

Companiile de smartphone-uri lucrează din ce în ce mai mult pentru a face telefoanele să dureze mai mult, pe fondul presiunii din partea autorităților de reglementare pentru a face dispozitivele electronice mai durabile.

Parlamentarii din Parlamentul European, de exemplu, cer o legislație care să forțeze producătorii să acorde utilizatorilor „dreptul de a repara”.

Dreptul la reparare se referă la o mișcare în rândul activiștilor pentru drepturile consumatorilor pentru a facilita consumatorilor să-și repare gadgeturile.

Green New Deal al Comisiei Europene urmărește să transforme blocul într-o așa-numită economie circulară până în 2050, astfel încât aproape toate bunurile fizice să poată fi reutilizate, reparate sau reciclate pentru a minimiza deșeurile.

Repararea telefoanelor, în special, a devenit mai complexă din cauza faptului că sunt foarte strâns sigilate cu lipici bateria și alte componente.

Apple, care a fost mult timp reticent în a-și schimba politicile de reparații, a decis în noiembrie 2021 să lanseze un program de reparații în sistem self-service care le permite clienților să cumpere piese pentru a-și repara propriile dispozitive.

În decembrie, producătorul de iPhone a extins acest program în opt țări europene, inclusiv Belgia, Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit.

„Pe măsură ce consumatorii solicită din ce în ce mai mult dispozitive durabile și mai durabile, capacitatea de a repara smartphone-urile cu ușurință și la un preț accesibil va deveni un factor de diferențiere cheie pe piață”

„Aproximativ jumătate dintre proprietarii de telefoane mobile din Europa și-ar fi reparat dispozitivul dacă s-ar fi stricat în afara perioadei de garanție”

a declarat Ben Wood, analist principal la CCS Insight.

Există un dezavantaj cu Nokia G22 – îndeplinește doar standardul IP52 privind rezistența împotriva substanțelor dăunătoare, ceea ce înseamnă că nu este imun la daunele cauzate de apă.

Ferguson a spus că nu poate realiza această caracteristică la prețul telefonului.

G22, care va fi lansat în Marea Britanie pe 8 martie, va avea un preț de 149,99 GBP (179,19 USD). Piesele înlocuibile pot fi cumpărate individual de la iFixit. Bateria va costa 22,99 GBP; ecranul 44,99 GBP, iar portul de încărcare 18,99 GBP.

Ferguson a spus că, în medie, consumatorii ar plăti cu 30% mai puțin pentru a-și înlocui piesele stricate decât pentru a cumpăra un telefon nou.

Nokia nu este singurul brand de telefonie mobilă care dezvoltă smartphone-uri care respectă noua legislație europeană. Firma olandeză Fairphone, de exemplu, vinde o gamă de telefoane care folosesc piese reparabile și înlocuibile.

Cândva un titan în industria telefoanelor, Nokia a trecut de atunci pe bancheta din spate, în timp ce giganții Samsung și Apple au urcat în fruntea clasamentului. Firma este acum cunoscută în principal pentru infrastructura de telecomunicații vândută operatorilor.

Nokia și-a vândut afacerea de telefonie mobilă către Microsoft pentru 5,4 miliarde de euro (5,8 miliarde de dolari) în 2014. Aceasta a fost cumpărată ulterior de HMD, care a fost format din directori Nokia din Finlanda, pentru 350 de milioane de dolari. Nokia plătește o taxă de redevență pentru fiecare telefon pe care HMD îl vinde.

HMD a spus că intenționează, de asemenea, să își extindă producția de telefoane în Europa. Compania nu a specificat unde, invocând motive de securitate. Într-un comunicat de presă, firma a declarat că „dezvoltă capabilități și procese pentru a aduce producția de dispozitive Nokia 5G în Europa în 2023”.

Mișcarea evidențiază o mișcare continuă a marilor companii de tehnologie din lanțurile lor de aprovizionare, departe de China și alte țări din Asia de Est.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.