Monedele virtuale au luat o amploare tot mai mare în ultima perioadă, din ce în ce mai mulți comercianți acceptând plata în monezi virtuale.
Ce este Bitcoin?
Bitcoin este una din primele implementări a conceputului numit „criptomonedă” (cryptocurrency). Bitcoin este o monedă digitală creată în 2009 de către Satoshi Nakamoto (pseudonimul persoanei sau grupului de persoane necunoscute care a creat moneda virtuală).
Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Bitcoin folosește o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele de tip peer-to-peer (la fel ca în cazul torrentelor) pentru a inventaria tranzacțiile și se folosește de criptografie pentru a furniza funcții de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiți decât de cel care îi deține și doar o singură dată.
Bitcoinii pot fi salvați pe un computer personal sub forma unui fișier portofel sau pot fi stocați cu un serviciu de portofel al unei terțe părți, iar în ambele cazuri bitcoinii pot fi trimiși prin intermediul internetului oricărei persoane cu o adresă Bitcoin. Topologia de la egal la egal (peer-to-peer) și lipsa unei administrații centrale fac nefezabil ca o autoritate, un guvern, etc. să manipuleze valoarea Bitcoinului sau să introducă inflație prin producerea lor.
Bitcoin există totuși și în formă fizică, prin „Casascius Bitcoin” creată de întreprinzătorul american Mike Caldwell, codul unic al unui Bitcoin fiind încorporat într-o monedă care poate fi placată cu aur.
Tehnologia din spatele Bitcoinului
Sistemul Bitcoin folosește pe lângă rețelele peer-to-peer și criptografia asimetrică, ce utilizează o pereche de chei asimetrice (publică și privată).
Transferul de sume între conturile publice folosește cheile criptografice publice pentru a confirma tranzacțiile și a preveni dubla-cheltuire.
Cheia publică este utilizată pentru criptarea unui text, care apoi nu poate fi decodificat decât folosind cheia privată corespunzătoare. Criptarea cu cheie publică este folosită în tranzacțiile cu Bitcoin pentru a asigura confidențialitatea.
Cheia privată este utilizată pentru a decripta textul cifrat și pentru a crea o semnătură digitală. Un mesaj creat cu cheia privată a emițătorului poate fi verificat de oricine, prin acces la cheia publică corespunzătoare, astfel asigurându-se autenticitatea mesajului.
Bitcoin folosește algoritmul SHA-256.
Lanțul de blocuri este un registru public comun pe care se bazează întreaga rețea Bitcoin. Toate tranzacțiile confirmate sunt incluse în lanțul de blocuri. În acest fel, portofelele Bitcoin pot calcula soldurile ce pot fi cheltuite și tranzacțiile noi pot fi verificate că implică bitcoini ce într-adevăr sunt deținuți de plătitor. Integritatea și ordinea cronologică a lanțului de blocuri sunt împuternicite de criptografie.
Orice persoană care participă la rețeaua bitcoin deține un portofel care conține un număr arbitrar de perechi de chei criptografice. Cheile publice sau adrese bitcoin funcționează ca punctul terminal de primire a tuturor plăților (asemenea codului IBAN, în cazul băncilor).
Spre deosebire de codul IBAN, adresele nu conțin nicio informație despre deținătorul lor și sunt în general anonime.
Adresele în formă care pot fi citite de om sunt șiruri de numere și litere aleatorii lungi de aproximativ 33 de caractere, întotdeauna începând cu cifra 1, de forma 175tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W. Utilizatorii bitcoin pot deține multiple adrese, și de fapt pot genera noi adrese fără limite practice, deoarece generarea unei noi adrese necesită relativ puțină putere de calcul, echivalentul la a genera o pereche de chei public/private, și nu necesită niciun contact cu vreun nod din rețea. Crearea de adrese de unică folosință ajută la menținerea anonimatului utilizatorului.
Minatul de monezi virtuale
Minatul este un sistem consensual distribuit folosit pentru a confirma tranzacțiile în așteptare prin includerea lor în lanțul de blocuri. Minatul impune o ordine cronologică în lanțul de blocuri, protejează neutralitatea rețelei și de asemenea permite diferitelor calculatoare din rețea să cadă de acord asupra condiției sistemului. Pentru a fi confirmate, tranzacțiile trebuie să fie incluse într-un bloc ce respectă reguli criptografice foarte stricte ce vor fi verificate de rețeaua Bitcoin. Aceste reguli previn blocurile anterioare să fie modificate pentru că astfel s-ar invalida toate blocurile următoare. Minatul de asemenea previne un caz în care un individ poate să adauge cu ușurință blocuri noi în mod consecutiv în lanțul de blocuri. În acest fel, niciun individ nu poate controla ce este inclus în lanțul de blocuri sau să înlocuiască părți din lanțul de blocuri pentru a retrage tranzacțiile proprii.
Bitcoin nu este singura monedă virtuală și de ceva timp nu se mai poate mina. Sunt însă o mulțime de alte monede virtuale care pot fi minate și cu ajutorul cărora se pot cumpăra bitcoini.
Lista completă de monezi virtuale poate fi văzută aici.
Practic, pentru a genera noi monezi virtuale aveți nevoie de calculatoare cât mai performante. Sunt o mulțime de accesorii IT, de exemplu care sunt dedicate pentru minat. Dar și de plăci video optimizate pentru așa ceva.
Recent, cei de la Hardware Canucks au testat cel mai performant procesor de la AMD pentru a mina monezi.
În urma testelor făcute, procesorul AMD Threadripper 1950X a obținut rezultate foarte bune comparativ cu procesoare de top de la Intel.
Eu zic că nu, curentul este mult prea scump. Dacă ai de unde să faci rost de sursă de curent gratuită, poate.