Microsoft promite să îmbunătățească dramatic Subsistemul Windows 10 pentru Linux (WSL), adăugând suport complet pentru aplicații Linux native, inclusiv accelerare hardware pe GPU.
După ce luna trecută au introdus partițiile Linux în File Explorer, Microsoft mai face un pas important în a aduce Linuxul pe Windows, luând decizia de a includerea un kernel Linux complet în Windows 10, chiar în această lună.
Astfel începând cu versiunea WSL2, compania va sprijini aplicațiile GUI Linux, care vor putea rula alături de aplicațiile Windows obișnuite.
Funcționalitatea va fi activată fără ca utilizatorii Windows să folosească emulare X11 la rularea de aplicații Linux, suportul fiind conceput în principal pentru dezvoltatori care doresc să folosească medii de dezvoltare integrată Linux (IDE) alături de aplicațiile Windows obișnuite. Practic, cu această măsură granița între cele două OS-uri se anulează, utilizatorii Windows 10 putând folosi în paralel aplicații Windows și Linux ca și cum ar rula sub OS-ul nativ, fără penalizări de performanță.
Suportul pentru accelerare hardware pe GPU a aplicațiilor Linux va deveni disponibil în următoarele câteva luni prin canalul Windows Insiders (Fast Ring), Microsoft intenționând să ofere mai multe informații privind calendarul de lansare în a doua jumătate a acestui an.
De asemenea, Microsoft a adăugat suport OpenSSH nativ în Windows 10 și chiar Ubuntu, SUSE Linux și Fedora în Windows Store. Instrumentul pentru linia de comandă Windows Terminal Microsoft a fost lansat în versiune Preview anul trecut, iar acum s-a ajuns la lansarea generală 1.0 în această săptămână.