comunicat 5Gcomunicat 5G

Industria japoneză de telecomunicații speră să-și restabilize amprenta încă o dată pe harta globală prin desfășurarea de stații de bază zburătoare în 2025. Denumită stații de platformă la înaltă altitudine (HAPS), tehnologia are scopul de a oferi o acoperire mai largă a rețelei folosind vehicule fără pilot care zboară în stratosferă.

În ultimii ani, țările au căutat să lanseze 5G, cea mai rapidă conectivitate wireless disponibilă comercial. Interesting Engineering a raportat cum China a stabilit un record în acest domeniu instalând până acum peste trei milioane de stații de bază, depășind piața din SUA.

Potrivit agregatorului de date, Statista, lumea are peste cinci miliarde de utilizatori ai internetului. Cu toate acestea, penetrarea serviciilor de Internet rămâne scăzută în anumite părți ale Africii, unde doar 24% din populație are acces la Internet. Dificultatea în amenajarea stațiilor de bază în locuri îndepărtate este unul dintre motivele acoperirii scăzute, pe care HAPS își propune să o depășească.

Stații zburătoare versus stații terestre

În funcție de topografie, o stație de la sol are un interval de acoperire de 1,8-6,2 mile (3-10 km). Un număr considerabil de stații de bază sunt necesare pentru disponibilitatea pe scară largă a serviciilor de internet. Deoarece nu toate țările au resursele necesare pentru a le implementa în ritmul Chinei, lansarea rămâne lentă.

Companiile de telecomunicații, cum ar fi NTT din Japonia, promovează HAPS ca o soluție de nouă generație la această problemă, care poate ajuta la reducerea decalajului digital. La fel cum Starlink de la Elon Musk oferă servicii de internet bazate pe satelit, HAPS poate oferi servicii mobile folosind drone cu energie solară care zboară la altitudini de 11-15 mile (18-25 km). Acoperirea unui astfel de drone este de așteptat să fie de 124 mile (200 km).

Companiile japoneze intenționează să ofere vehicule aeriene, echipamente de telecomunicații și management operațional ca pachet, făcându-le mai ușor de implementat. Cu toate acestea, pentru ca o astfel de tehnologie să fie utilizată la nivel mondial, trebuie adoptate anumite criterii tehnologice care să poată fi aplicate pe fiecare piață.

Frecvențe HAPS

La Conferința Mondială a Radiocomunicațiilor desfășurată în Emiratele Arabe Unite în noiembrie-decembrie 2023, delegații din 163 de țări au deliberat asupra utilizării frecvențelor radio și a orbitelor satelitului.

Propunerea Japoniei de a adopta patru benzi de frecvență ca standarde internaționale pentru stațiile de zbor aeropurtate a fost adoptată la Conferință, deschizând calea pentru ca tehnologia să fie implementată uniform în întreaga lume. Conform propunerii, frecvențele de 1,7 Ghz, 2 GHz și 2,6 GHz vor fi utilizate la nivel global pentru stațiile de bază zburătoare.

În plus, banda de 700 până la 900 de MHz, care este utilizată pentru a îmbunătăți serviciile mobile în Europa, Americi, Africa și unele regiuni din Asia, a fost, de asemenea, aprobată pentru utilizare cu stații de bază zburătoare, a raportat Nikkei Asia.

Grupul de telecomunicații Softbank Corp a demonstrat deja tehnologia facilitând un apel 5G între Rwanda și Japonia în octombrie a acestui an și lucrează, de asemenea, cu guvernul din Rwanda pentru a implementa tehnologia în țară.

O altă firmă de telecomunicații japoneză NTT a făcut echipă cu radiodifuzorul prin satelit Sky Perfect JSAT pentru a oferi servicii bazate pe HAPS din aprilie 2025. Este de așteptat ca demonstrația tehnologică să aibă loc și la Expoziția Mondială 2025 care va avea loc la Osaka, propulsând firmele japoneze către nivelurile de popularitate ale companiilor din SUA și China care vând echipamente de telecomunicații în restul lumii.

De Madalin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *