Dacă în cazul licitației pentru licențele 4G, organizate de ANCOM în 2012, DIGI.Mobil nu a dispus de suficienți bani pentru a cumpăra spectrul necesar să concureze de la egal la egal cu Orange, Telekom și Vodafone, pentru licența 5G de anul ăsta, DIGI își ia toate măsurile pentru a nu mai repeta greșeala făcută în 2012.
În 2012, RCS & RDS a cheltuit doar 40 de milioane $ pe un bloc minim de 2 x 5 Mhz în frecvența de 900 Mhz pentru a își asigura acoperirea 3G la nivel național, sperând că ANCOM le va permite folosirea licenței existente în 2100 Mhz pentru 4G.
Pentru că s-au lovit de refuzul celor de la ANCOM , DIGI a trebuit să cumpere de la 2K Telecom licența și rețeaua 4G în banda 38 2600 Mhz TDD.
Deși au dat doar 6 milioane $ pe licența și rețeaua celor de la 2K Telecom, DIGI a avut mult de pierdut pentru că nu a putut să își dezvolte rețeaua odată cu a concurenței și cel mai important, lipsa telefoanelor 4G compatibile cu banda 38 TDD 2600 Mhz.
Ulterior, printr-o decizie a Uniunii Europene, ANCOM le-a acordat dreptul de a implementa tehnologie 4G în frecvența de 2100 Mhz.
După ce ANCOM a publicat documentatia pentru organizarea procedurii de selectie competitiva in vederea acordarii drepturilor de utilizare a frecvențelor radio spre consultare publică, cei de la DIGI au accesat un nou împrumut pentru investiții.
Digi Communications a încheiat un nou contract de Facilitate Sindicalizat, pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 24 de luni de la data încheierii.
Suma convenită este de 150 de milioane de euro, cu posibilitatea majorării cu încă 100 mil. euro, până la 250 mil. euro (sau echivalentul în alte monede: lei / euro / forinți).
Principala bancă creditoare este UniCredit, dar participă și ING și Citybank.
Suma împrumutată le va permite celor de la DIGI să cumpere suficient spectru și să nu mai piardă startul dezvoltării rețelei mobile și de această dată.