Am primit primul calculator în urmă cu 20 de ani. În acești ani am avut ocazia să testez nenumărate brand-uri și configurații de laptop-uri și desktop-uri.
Trăim într-o lume din ce în ce mai dinamică, în care tot timpul suntem pe drum și în care trebuie să rezolvăm totul din mers.
Din această nevoie tot mai mare de mobilitate, atât telefoanele cât și laptop-urile s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani.
Laptop-urile iau ușor, ușor locurile desktop-urilor
Astfel, m-am gândit să realizez un mic ghid despre ce trebuie avut în vedere când alegeți un laptop nou.
La ce mă uit când aleg un laptop?
Hai să vedem câteva detalii:
Configurația software
Primul lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere când alegeți un laptop este să vă gândiți foarte bine ”Ce vreți să faceți cu el?”
Ce aplicații voi rula pe laptop?
Fie că îl folosiți pentru modelare 3D, pentru gaming sau doar pentru filme și navigare pe internet, este important să faceți o listă completă cu toate aplicațiile și jocurile care doriți să le folosiți pe noul laptop.
După ce v-ați asigurat că această listă este completă, verificați pe site-urile producătorilor acestor soft-uri cerințele hardware recomandate.
Acest lucru vă v-a ajuta în conturarea configurației optime de care aveți nevoie pe noul laptop.
Configurația hardware
În alegerea configurației hardware trebuie avut în vedere 3 lucruri:
- Cerințele hardware ale aplicațiilor ce urmează să le folosiți
- Brand-ul
- Bugetul de care dispuneți
Cerințele hardware ale aplicațiilor ce urmează să le folosiți
Așa cum am spus mai sus, realizarea unei liste cu aplicațiile ce urmează a fi utilizate pe noul sistem și a cerințelor acestora este cel mai important pas în alegerea laptopului potrivit.
În funcție de ce aplicații veți folosi cel mai frecvent, precum și de bugetul de care dispuneți vă puteți schița configurația de laptop dorită.
Hai să intrăm puțin în detalii.
Ce procesor aleg?
Laptopurile vin echipate cu procesoare de la cei mari producători: Intel și AMD.
Deși cota de piață pe acest segment aparține în mare parte celor de la Intel, AMD-ul vine puternic din urmă datorită lansării procesoarelor Ryzen, care pentru un preț mult mai mic oferă performanțe competitive.
Procesoarele Intel
- Intel Celeron, Pentium – concepute pentru cei care nu folosesc laptopul pentru altceva decât: navigare pe internet, filme, muzică și office
- Intel i3 – clasa entry level a procesoarelor Intel este o soluție bună pentru cei care nu fac foarte multe lucruri pe un laptop.
- Intel i5 – clasa mid level. Aceste procesoare permit rularea de aplicații și jocuri mai sofisticate, însă nu la o calitate maximă a detaliilor grafice.
- Intel i7 – deși cu un plus de performanță de doar 10 – 15% față de i5, procesoarele i7 au fost multă vreme clasa high level, însă acest lucru s-a schimbat odată cu apariția procesoarelor i9.
- Intel I9 – sunt cea mai recentă gamă de procesoare de la Intel, ce a surclasat procesoarele i7 în clasa high end. Acestea apar ca răspuns la noile procesoare Ryzen de la AMD, care au relansat, după mulți ani, concurența dintre cei 2 mari producători.
Procesoarele AMD
Odată cu lansarea procesoarelor Ryzen, cei de la AMD oferă o alternativă bună la procesoarele Intel.
Am avut ocazia să testez 2 laptopuri cu procesoare AMD, unul low cost cu procesor AMD A6 (generația pre-Ryzen) și unul cu procesor Ryzen din generația a doua.
Primul laptop este într-un buget de circa 1200 ron și este recomandat celor care vor să folosească laptopul doar pentru muzică, filme și navigare pe internet.
Cel de-al doilea laptop este într-un buget de până în 3000 ron, cu un procesor de vârf de la AMD pe care se pot rula aplicații și jocuri de ultima generație.
Gama de procesoare AMD pentru laptopuri nu este una foarte mare momentan:
- Ryzen 7 2800H
- Ryzen 7 2700U
- Ryzen 5 2600H
- Ryzen 5 2500U
- Ryzen 3 2200G
- Ryzen 5 2400G
Placa video – integrată sau dedicată?
Alegerea plăcii video pentru laptop este o etapă foarte importantă în decizia configurației finale, asta cu atât mai mult cu cât în cazul laptop-urilor, placa video nu mai poate fi schimbată, așa cum se face la desktop-uri.
Deși plăcile video integrate atât în procesoarele Intel cât și în cele de la AMD sunt din ce în ce mai bune și se apropie ca performanțe de plăcile video dedicate, totuși e bine de luat în calcul o configurație cu placă video dedicată.
De ce e bine să alegi o placă video dedicată?
Principala limitare a plăcilor video integrate nu o mai reprezintă performanțele, ci memoria RAM care în general este limitată la 1 GB, din cauză că ”împrumută” din memoria RAM a sistemului.
Acest lucru se va reflecta atât în aplicații de editare foto / video și mai ales în modelare 3D și în jocuri, unde ai nevoie de minim 2 GB RAM pe video și recomandat 4 GB.
Nu spun, că pe un laptop ca acesta nu puteți rula aplicații și jocuri performante, însă nu la detalii maxime. Cu toate acestea laptopul are un raport preț calitate foarte bun.
Memoria RAM
În ceea ce privește memoria RAM, la laptop se poate schimba cu ușurință, iar prețul acesteia a scăzut mult în ultimul timp.
Cu toate acestea, este bine ca laptopul să vină măcar cu 8 GB RAM DDR4.
Un alt aspect care trebuie urmărit la un laptop este capacitatea maximă de memorie RAM suportată.
Dacă aveți de gând să țineți pasul cu cele mai noi jocuri și aplicații veți avea nevoie să cumpărați mai multă memorie RAM.
Căutați kit-uri Dual-Channel DDR4 cu frecvență de la 2133 Mhz în sus, pentru a evita eventualele conflicte cu memoria RAM cu care a venit sistemul.
Stocarea – între capacitate și viteză
Laptopurile vin în general cu mult spațiu de stocare însă cu timpi de acces foarte mari.
Acest lucru se poate rezolva cu înlocuirea HDD-ului cu un SSD.
SSD-urile vin în 3 variante:
- conector SATA (dimensiune de 2.5”)
- conector M.2
- conector PCI Express
Partea bună este că au început să apară tot mai multe laptopuri atât cu harduri, cât și cu SSD-uri, ce oferă echilibrul perfect între spațiu de stocare și viteză de acces.
Display-ul
Alegerea diagonalei laptopului depinde de preferințele clientului.
Personal am avut și laptop cu ecran de 15.6” și cu ecran de 17.3” și pot spune că trecerea de la 15.6” la 17.3” a fost semnificativă.
Însă problema este că numărul laptopurilor cu ecran de 17.3” este mult prea mic în comparație cu cele de 15.6”, iar diferența de preț este considerabilă.
Astfel am fost nevoit să mă întorc la un laptop cu ecran de 15.6”.
În ceea ce privește rezoluția ecranului, au apărut tot mai multe laptop-uri cu rezoluție Full HD la prețuri accesibile.
Alegerea Brand-ului
Alegerea brand-ului nu poate fi decât una subiectivă, asta în mare parte pentru că lumea și-a format anumite preferințe în alegerea acestuia, în mare parte datorită experiențelor avute cu diverși producători.
Este suficient să te lovești odată de niște probleme mai mari cu un anumit brand pentru a evita să mai utilizezi sau să nu mai îl recomanzi.
Așa că nu voi insista foarte mult pe acest subiect și îl voi încheia prin a enumera câteva brand-uri cu care m-am împăcat bine de-a lungul anilor: