În afară de FreePBX, mai puteți instala 3CX PBX pe Raspberry Pi. Faptul că serverul FreePBX de pe Raspberry Pi era foarte instabil (pica atunci când îți era lumea mai dragă), iar platforma 3CX are mult mai multe avantaje față de FreePBX, m-a determinat să trec pe aceasta.
În acest tutorial vă voi prezenta pas cu pas ceea ce trebuie să faceți pentru a trece pe 3CX.
De ce aveți nevoie?
Din punct de vedere hardware cerințele de sistem sunt aceleași ca în cazul FreePBX, și anume:
- 1 x Raspberry Pi 2 / 3 / 4 (cu nu mai mult de 4 GB RAM)
- 2 x cablu UTP
- 1 x Gateway ATA cu port FXO Grandstream HT813
- 1 x card microSD 16 GB
- 1 x Raspberry POE+ Hat sau 1 x incărcător cu USB-C
- 1 x switch (cu POE dacă se va folosi POE+ Hat)
- 1 x laptop sau PC cu card reader
În ceea ce privește softul, instalarea 3CX pentru Raspberry Pi merge EXCLUSIV pe versiunea legacy Raspberry Pi OS Buster pe 32 de biți.
Cum instalezi 3CX PBX?
Pregătirea sistemului de operare
Instalarea sistemului de operare
Așadar, primul pas este instalarea sistemului de operare folosind Raspberry Pi Imager și alegând din Raspberry Pi OS (other) opțiunea Raspberry Pi OS Lite (Legacy), detalii aici.
Activarea SSH
Apoi trebuie să activați SSH-ul fie direct din aplicația Rapberry Pi Imager înainte de a scrie sistemul de operare pe cardul microSD, fie ulterior urmând ghidul de aici.
Actualizarea sistemului de operare
După ce ați introdus cardul microSD în Raspberry Pi, trebuie să actualizați sistemul de operare urmând instrucțiunile de aici.
Instalarea 3CX
Acum că sistemul de operare este instalat și actualizat, este momentul să instalați 3CX pe Raspberry Pi.
Puteți face acest lucru cu o singură comandă:
wget https://downloads-global.3cx.com/downloads/misc/d10pi.zip; sudo bash d10pi.zip
După ce fișierele necesare s-au descărcat, va începe procesul de instalare și veți fi întrebat ce variantă de 3CX doriți să instalați (trebuie să alegeți opțiunea 1).
Configurarea 3CX
Odată ce procesul de instalare s-a încheiat va apărea mesajul de mai jos:
Puteți începe procesul de configurare al 3CX alegând opțiunea 1 și deschizând un browser unde să accesați adresa IP a Raspberry Pi pe portul 5015, exemplu:
http://10.0.0.3:5015
În cazul în care, din diverse motive procesul de configurare este întrerupt, va trebui să dați următoarea comandă via SSH:
sudo /usr/sbin/3CXWizard --cleanup
Interfața Web
Selectarea tipului de instalare
Atunci când veți accesa adresa URL (din 3CX Configuration Tool) într-un browser veți putea alege tipul de instalare.
Așadar aveți 3 opțiuni de instalare:
- Create new install of 3CX Phone System – presupune configurarea de la zero a 3CX PBX și este nevoie de crearea unui cont 3CX și obținerea unei chei de licență gratuite.
- Restore an existing backup configuration – selectați această opțiune și dați click pe butonul Upload pentru a încărca fișierul de configurație dintr-un backup. În cazul în care acest fișier nu conține și licența 3CX, vi se va solicita introducerea acesteia.
- Upload a configuration setup file
Setarea unui nume de utilizator și a unei parole
Următorul pas este alegerea unui nume de utilizator și a unei parole pentru a preveni accesul neautorizat în Management Console al PBX.
Configurarea IP-ului extern
Apoi vi se va detecta automat adresa IP externă – puteți selecta Yes pentru a confirma adresa IP detectată, sau puteți selecta No pentru a introduce manual adresa IP (dacă serverul trece prin mai multe rețele / echipamente).
Odată ce adresa IP a fost confirmată, la pasul următor veți fi întrebat dacă adresa IP externă este una statică sau dinamică (cum este în marea majoritate a cazurilor clienților persoane fizice).
Alegerea unui FQDN
3CX are nevoie de un FQDN (Fully Qualified Domain Name) și de un certificat SSL asociat acestuia, pentru a funcționa fără întrerupere atât din interiorul rețelei locale, cât și din afara acestuia.
Important!
Puteți alege un FQDN oferit de 3CX, care va fi automat asociat licenței 3CX deținută.
Selectarea tipului de DNS și a porturilor
Urmează setarea porturilor pentru serviciile HTTP, HTTPS, SIP și Tunnel. Este recomandat să lăsați porturile default.
Acum specificați dacă folosiți un server DNS:
- Yes I have a DNS server and will configure a single a FQDN that works both in and out of the office -în acest caz veți putea alege un FQDN ce va permite accesul la PBX atât din rețeaua locală cât și din afara acesteia. FQDN-ul este de forma nume.3cx.ro
- No, I do not manage a DNS server and will use a local IP – exemplu: 192.168.0.1 caz în care PBX va putea fi accesat doar local.
Finalizarea configurării
- Extension Length – reprezintă numărul de cifre pe care poate să îl aibă numerele de interior ale centralei PBX. Aceasta nu poate fi modificată ulterior. Click pe butonul Next.
- Administrator Email – introduceți o adresa de email pe care să primiți notificări importante despre starea PBX-ului. Click pe butonul Next.
- Country and Time Zone – Selectați țara și fusul orar apoi click pe butonul Next.
- Operator & Voicemail Extension – setați destinația pentru apelurile de intrare. Apoi setați numărul pentru căsuța vocală, iar apoi click pe butonul Next.
- Countries calls can be made to – setați permisiunile pentru țările în care se poate apela pentru a evita generarea de costuri suplimentare nedorite. Click pe butonul Next.
- Select Language – Setați limba în care doriți să folosiți platforma 3CX