Mult timp au circulat zvonuri privind vânzarea diviziei de servicii fixe a Telekom către Orange, până ce s-a făcut anunțul oficial de către cei doi operatori la începutul lunii noiembrie, detalii aici.
La sfârșitul anului trecut, CEO-ul grupului Orange, Stephane Richard a acordat un interviu în exclusivitate Ziarului Financiar, în care declara că:
„Această tranzacţie confirmă faptul că România este o prioritate strategică pentru Orange, deoarece am venit cu un capital suplimentar pe această piaţă. Credem pe termen lung în perspectivele economiei româneşti şi în apetitul pentru transformare digitală, dar şi în prezenţa noastră în această ţară“
„După această tranzacţie vom avea un business de aproximativ 2 miliarde de euro în România, deci de aproximativ 5% din totalul veniturilor grupului Orange, iar România va ajunge una dintre primele cinci pieţe ale Orange din lume“
„Ceea ce achiziţionăm este practic o platformă, precum şi potenţialul de a fi un concurent mai agresiv pentru Digi. Acesta este rostul tranzacţiei. Digi se bucură astăzi de o poziţie de lider pe pieţele fixe şi mai ales pe pieţele de servicii de TV şi internet fix de mare viteză, dar acum, combinând Orange cu Telekom România pe segmentul fix, se va crea în mod clar o alternativă foarte atractivă la Digi, bazată, de asemenea, pe fibră optică. Aşadar, achiziţionăm astăzi o bază de clienţi existentă, o poziţie existentă pe piaţă şi un set existent de active şi o reţea. Dar ceea ce dobândim, practic, este potenţialul de a creşte şi este un potenţial de a fi un competitor mai agresiv pentru Digi şi într-o oarecare măsură pentru Vodafone.“
„România se alătură prin această tranzacţie clubului select al ţărilor în care există trei mari jucători cu oferte convergente fix-mobil. România va fi cu adevărat în topul ţărilor cu oferte convergente fix-mobil din Europa, ceea ce este un lucru foarte bun în ceea ce priveşte atractivitatea ţării, inclusiv pentru investiţiile străine şi pentru dezvoltarea economiei“
a susţinut Richard în cadrul interviului pentru ZF
Ce părere are Consiliul Concurenței despre tranzacția Orange-Telekom?
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a fost întrebat în luna noiembrie a anului trecut despre posibilele probleme care ar putea apărea în urma vânzării diviziei de servicii fixe a Telekom către Orange:
„Nu, nu văd probleme în acest sens. Operațiunea este încă în curs de notificare. Va fi notificată Comisiei Europene și noi vom fi consultați. Când vom vedea această notificare o vom analiza cu atenție și vedem ce probleme apar de acolo.
Dar așa, anticipând cumva problemele , în principiu, Orange neavând aproape deloc prezență pe zona de televiziune și pe zona de rețele fixe nu aici este problema, că dispare zona de fix din Telekom și se duce la Orange.
Unde pot să fie probleme sau lucrurile unde ne vom uita cu atenție o reprezintă clienții care sunt mici, care sunt atât pe fix, cât și pe mobil. Pentru că dacă Orange are o prezență mică pe fix și nu ne îngrijorează această creștere pe fix, Orange are o poziție foarte puternică pe mobil și atunci dacă achiziționând clienții aceștia care sunt atât ficși cât și mobili își crește prezenta pe mobil atunci asta poate fi o îngrijorare pt noi.
Și a doua noastră îngrijorare poate fi ce se întâmplă cu Telekom. Pentru că vedem că operatorii consideră toți că au nevoie de ambele picioare ca să fie viabili: Vodafone a achiziționat UPC, DIGI vine din fix și a creat mobilul, acum Orange, care era foarte puternica pe mobil își achiziționează și fixul, deci industria pare să gândească că pentru a fi competitiv în piața asta ai nevoie atât de partea de fix cât și de partea de mobil, dacă Telekomul rămâne fără partea de fix, care-i viitorul Telekom-ului?
Pentru că vrem să avem mulți operatori pe partea de mobil, urmeaza licitația de 5G și vrem să fie o competiție puternică acolo, cum a fost și la 4G. Și atunci dacă tranzacția asta va slăbi capacitatea Telekom-ului de a concura în a oferi servicii 5G acesta iarăși poate fi un motiv de îngrijorare din partea noastră.
Dar repet, asta este ceea ce anticipăm, am comunicat companiei că acestea pot fi preocupări, rămâne să vedem când primim notificarea lor și o analizăm cu atenție care sunt efectiv problemele pe care le identificăm și eventual soluțiile pe care le găsim împreună cu companiile implicate.”
a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.
Dacă tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, ar însemna că românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni de la sfârșitul anului viitor clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone, detalii aici.
Conform comunicatului oficial, Orange ar deveni acționarul majoritar (cu 54,01%) la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), companie la care statul ar avea în continuare 45,99% din acțiuni.
În același timp, Orange și statul român ar fi acționari minoritari la Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote).
Achiziția Telekom Romania (Fix) de către Orange nu se rezumă doar la cele comunicate acum oficial, ci va fi urmată de o nouă operațiune în care Telekom Romania (Fix) ar fi absorbită de Orange Romania, iar statul român ar deține 20% din acțiunile noii companii.
Tranzacția va avea loc în a doua jumătate a acestui an, după primirea aprobărilor din partea Consiliului Concurenței și a Comisiei Europene.
Pentru a afla întreaga istorie a operatorului Romtelecom, citiți acest articol