Microsoft a lansat Windows 1.0 pe 20 noiembrie 1985. Pornind ca un mediu care rula pe MS-DOS, Windows a devenit cel mai popular sistem de operare desktop din lume. Să călătorim înapoi în timp și să aruncăm o privire la cum a fost Windows 1.0 original.
Când GUI-urile erau noul trend
La începutul anilor ’80, presa de profil a considerat interfețele grafice cu utilizatorul (GUI) bazate pe mouse și multitasking-ul ca fiind noul trend. A fost un subiect la fel de mediatizat ca actualele tehnologii: realitatea augmentată și rețelele neuronale.
La acea vreme, întreaga industrie știa de munca celor de la Xerox la computerul Alto de la PARC în anii 1970. O versiune comercială a acestei tehnologii, Xerox Star, fusese livrată în 1981.
Pe măsură ce PC-urile s-au îmbunătățit în ceea ce privește viteza procesorului și capacitatea de memorie, a devenit posibil pentru sistemele mai ieftine să ruleze GUI-uri, devenind astfel mult mai prietenoase cu utilizatorul. În 1983, Apple a lansat computerul Apple Lisa, bazat pe mouse, în valoare de 10.000 de dolari. Între timp, mai puțin costisitoare, au început să apară GUI-uri bazate pe PC IBM (cum ar fi Visi-On).
Tendința generală către GUI în industrie a determinat Microsoft să înceapă să lucreze la un precursor experimental al Windows încă din 1981. Cu toate acestea, proiectul a fost lansat oficial câțiva ani mai târziu, în 1983, iar Windows a fost anunțat presei.
Au fost nevoie de încă doi ani și de un nou manager de proiect (Tandy Trower) până să fie creat un produs care poate fi livrat. Windows 1.01 a fost lansat în 1985, dar când a fost livrat în sfârșit, a făcut puține valuri în industrie. Cu toate acestea, prima versiune a pus bazele viitorului Microsoft.
Folosirea Windows 1.0
Pentru a utiliza Windows 1.0 pe vremuri, ați achiziționat o copie în cutie a software-ului. Apoi, fie l-ați instalat pe un hard disk din interiorul computerului, fie l-ați rulat de pe două dischete. Windows 1.0 nu era un sistem de operare autonom. Mai degrabă, era un mediu de aplicație grafică care rula pe MS-DOS.
Windows 1.0 acceptă grafica CGA, Hercules sau EGA. De asemenea, puteți folosi o serie de mouse-uri care erau pe piață la acea vreme, inclusiv Microsoft. Totuși, nu era necesar un mouse. Așa cum și astăzi, puteți controla Windows în întregime cu comenzi de la tastatură.
După pornire, dacă doriți să lansați Windows, ați tastat „win” la promptul MS-DOS.
Windows 1.01 a fost prima versiune publică a Windows. În comparație cu versiunile care au urmat, Windows 1.01 a reprezentat un mediu grafic destul de primitiv. Include un simplu lansator de program și un manager de fișiere numit MS-DOS Executive. Aceasta a fost o listă simplă de nume de fișiere, fără pictograme.
Dacă faceți clic pe un fișier EXE în MS-DOS Executive, programul se deschide într-o fereastră. Acestea puteau fi maximizate sau minimizate folosind funcțiile Zoom, respectiv Icon.
Când era minimizată, aplicația era reprezentată de o pictogramă pe o bară de activități simplă care se întindea în partea de jos a ecranului. În orice moment, puteți face dublu clic pe o pictogramă din bara de activități pentru a deschide din nou acea fereastră.
Windows 1.0 a inclus și câteva aplicații de bază, inclusiv Calendar, Clock, Clipboard, Cardfile, Terminal, Notepad, Write, și Paint. Notepad avea funcții minimaliste, iar aplicația Paint suporta doar grafică monocromă.
Spre deosebire de versiunile ulterioare de Windows (și de sistemul de operare Macintosh), Windows 1.0 nu a acceptat ferestre suprapuse. În schimb, ferestrele puteau fi plasate pe ecran doar una lângă alta, iar conținutul lor se redimensiona automat pentru a se potrivi cu spațiul disponibil.
Potrivit multor site-uri web de istorie a Windows, Microsoft a luat această decizie pentru a evita asemănările cu MacOS. Cu toate acestea, s-ar putea să fi fost doar preferința unui manager de proiect anterior și nu a existat timp pentru a o schimba înainte de livrarea versiunii finale.
Deși este primitiv conform standardelor actuale, Windows 1.0 a fost totuși un început impresionant, având în vedere computerele cu putere redusă care îl puteau rula la acea vreme. A pus bazele pentru extinderea viitoare a conceptului. În plus, unele dintre inovațiile sale au devenit mai târziu noi funcții Windows de succes, inclusiv bara de activități introdusă în Windows 95.
Reversi: primul joc Windows
Windows 1.0 a fost livrat cu primul joc Windows publicat vreodată comercial: Reversi. Acest joc de masă de strategie a fost programat de Chris Peters la Microsoft doar ca un exercițiu experimental. Cu toate acestea, a fost inclus ulterior în versiunea Windows 1.0 ca parte a unui set de aplicații încorporate.
Reversi se bazează pe Othello și are patru niveluri. Din păcate, era și foarte dificil, astfel că nu a câștigat la fel de mulți fani ca și jocurile de bază pentru Windows ce au fost lansate ulterior, cum ar fi Solitaire și Minesweeper. Cu toate acestea, Reversi a fost livrat cu Windows până la versiunea 3.0 în 1990.
Foarte puține jocuri comerciale au fost lansate și pe Windows 1.0. De fapt, singurul cunoscut este Balance of Power, jocul de strategie geopolitică creat de legendarul designer, Chris Crawford. Acest lucru ar putea face Balance of Power al doilea joc oficial pentru Windows, dacă le excludem pe cele interne dezvoltate la Microsoft, cum ar fi Puzzle și Chess.
În următorii câțiva ani, dezvoltatorii au lansat mai multe jocuri shareware pentru Windows, dar numărul total îl puteți număra pe două mâini. Este posibil ca un alt joc pentru Windows să nu se mai fi lansat până în 1991 (Battle Chess pentru Windows 3.0).
Succesul Windows 1.01
Windows 1.0 a primit un răspuns lipsit de entuziasm din partea presei la lansare. Fiind anunțat pentru prima dată în 1983, cei mai mulți au considerat că acesta a întârziat cu doi ani. În plus, alte sisteme de ferestre pentru PC-uri și sistemul de operare Macintosh l-au depășit ca stil și capabilități.
În 1985, mouse-urile erau accesorii scumpe. Având în vedere lipsa de aplicații disponibile pentru Windows, nu exista nicio aplicație importantă care să stimuleze adoptarea lor la acel moment. Nici măcar programele Microsoft Word și Excel nu au fost livrate cu Windows până anul următor.
Costurile au trebuit să mai scadă și performanțele calculatoarelor să mai crească pentru ca mouse-urile să fie adoptate la scară largă.
Totuși, Windows 1.0 a fost un mare prim pas către o nouă gamă de produse, chiar dacă Microsoft nu și-a dat seama de asta la momentul respectiv. De atunci, am văzut cel puțin o duzină de versiuni majore de Windows, de la Windows 2.0 la Windows 11. Și asta excluzând edițiile pentru alte categorii de dispozitive, cum ar fi Windows XP Tablet Edition și Windows Phone.
Windows este încă o afacere mare pentru Microsoft și totul a început acum 35 de ani cu Windows 1.01. Credeți sau nu, Microsoft a continuat să accepte Windows 1.0 Standard Edition până la 31 decembrie 2001 — la 16 ani de la lansare, făcând-o cea mai lungă versiune de Windows acceptată până în prezent.