În cadrul unui interviu acordat revistei Capital, vicepreședintele RCS & RDS Valentin Popoviciu, a dezvăluit câteva din planurile companiei de dezvoltare a serviciilor de telefonie mobilă.
Reteaua Digi.Mobil este pregătită pentru 5G
Cu 3,37 milioane de abonaţi, Digi.Mobil se pregăteşte de licitaţia 5G.
“Am fi dorit ca ANCOM să facă licitaţia pentru 5G mai devreme şi nu la finele anului 2019. ANCOM este un partener bun de discuţie, există înţelegere. Dar trebuie să accelereze şi ei anumite proiecte. Referitor la 5G, dacă ne uităm la evoluţie, primele rezultate la vom vedea la sfârşitul anului 2020, până se alocă frecvenţele, până se fac plăţile. Poate în 2021 românii vor avea acces la 5G, iar atunci alte ţări vor fi înaintea noastră. Dacă licitaţia era mai devreme şi efectele se vedeau mai devreme pentru consumatori” – explică Popoviciu
Operatorul are deja pregătită rețeaua din București pentru 5G, urmând să modernizeze rețeaua în zona Ilfov și în alte orașe.
În luna mai a acestui an, Digi.Mobil a testat prin intermediul unei platforme prototip, viteze 5G de până la 10 Gbps.
Rețeaua 5G Digi.Mobil va fi făcută în parteneriat cu Ericsson.
Licitația pentru 5G este foarte importantă pentru Digi.Mobil întru-cât au nevoie de foarte mult spectru pentru a oferi servicii de calitate și acoperire bună în toate tehnologiile: 3G, 4G și 5G.
Compania chinezească Xiaomi deja a anunțat lansarea primului telefon mobil compatibil 5G pentru luna viitoare.
Lansarea Digi.Mobil în Ungaria
Ungaria este a doua țară în care compania DIGI are licență 4G.
“În Ungaria avem o licenţă de comunicaţii mobile şi urmează să lansăm serviciile şi acolo. Vom lansa serviciile 4G în momentul în care reţeaua pe care o dezvoltăm va avea o acoperire bună. Competitorii principali sunt Telekom, Vodafone, UPC şi Telenor (preluat de un fond de investiţii din Cehia)”, a precizat Popoviciu.
Tranzacția UPC – Vodafone
Tranzacția uriașă realizată la nivel internațional între UPC și Vodafone, ce așteaptă aprobarea consiliului concurenței nu îi sperie pe cei de la DIGI, conform lui Popoviciu.
“Pentru noi nu înseamnă o schimbare. Condiţiile nu se schimbă. Noi am fost întotdeauna obişnuiţi cu o competiţie dinamică. Întreaga noastră structură este creată în aşa fel încât să ne adaptăm rapid la schimbări să creăm servicii noi şi să ne pastrăm poziţia de piaţă. În ceea ce priveşte o tranzacţie Orange-Telekom, executivul Digi a spus că este o posibilitate. Nu vom avea nicio problemă. Ne uităm la ce am reuşit să realizăm din punct de vedere servicii, reţeaua pe care ne bazăm, cât de deschisă este pentru serviciile viitoare şi atunci avem toate atuurile care ne permit să concurăm de la egal la egal cu oricare dintre aceşti competitori”, a spus Popoviciu.
Tranzacția Telekom – Orange
Zvonurile privind achiziția Telekom de către Orange sunt alimentate de:
- acordul dintre cei doi operatori de a își folosi la comun infrastructura de fibră optică, respectiv rețeaua 4G
- veniturile tot mai scăzute ale ce lor de la Telekom, astfel încât o ieșire a operatorului de pe piața din România ar face sens