You are currently viewing Ce amenzi riști dacă folosești  telefonul la volan?
telefon la volan

Ce amenzi riști dacă folosești telefonul la volan?

Începând cu 12 octombrie, a intrat în vigoare noul Cod Rutier, ce aduce amenzi usturătoare tuturor celor care vor mai folosi telefonul mobil în trafic.

Cea mai importantă modificare pe care o aduce noul Cod Rutier este interzicerea la volan a oricărui dispozitiv mobil ce poate înregistra sau reda fișiere foto/video:

„În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”

este precizat în noul Cod Rutier

Șoferii vor putea în continuare folosi dispozitivele hands-free.

„Acolo unde are dubii, nu ia măsuri. Aceeaşi problemă a fost până acum şi cu centura sau telefonul mobil. Când poliţistul are dubii, nu aplică măsura. Poliţistul poate să facă ce vrea. Nu are de unde să ştie şi nici nu poate să vadă. Doar pe bănuială nu poate să aplice măsuri. Bănuieşte că am manevrat telefonul. Bănuiala nu e certitudine”

a declarat Nicolae Istrat, un fost poliţist de la Rutieră.
Care este valoarea amenzii?

Amenda pentru folosirea telefonului mobil la volan este cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sumă cuprinsă între 800 şi 1.160 de lei.

În primele două zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, agenții de rutieră au dat peste 200 de amenzi, cu o valoare totală de 200.000 de lei.

Lasă un răspuns